Küresel iş dünyası duyurdu: Nitelikli iş gücü eksikliği ve enflasyon büyük sorun!
Dünya Odalar Federasyonu ve Milletlerarası Ticaret Odası'nın gerçekleştirdiği 96 ülkeyi kapsayan bir araştırma, işletmelerin karşılaştığı temel sorunları belirliyor: iş gücü sıkıntısı, enflasyon, jeopolitik gerginlikler, vergi yükümlülükleri ve finansal zorluklar.
İstanbul'da düzenlenen Avrupa ve Asya Zirvesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) ev sahipliğinde gerçekleşti. Zirveye, 62 ülkeden 800'den fazla iş insanı katıldı ve burada ICC Dünya Odalar Federasyonu Küresel Ekonomik Görünüm Anketi'nin sonuçları paylaşıldı.
Araştırma, dünya genelindeki GSYH'nın yüzde 90'ını temsil eden 96 ülkede, 210 oda temsilcisi ile yapıldı. Sonuçlar, iş dünyasının gelecekteki ekonomik görünümüyle ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Katılımcıların yüzde 71'i, önümüzdeki 12 ay içinde fiyatların ılımlı bir artış göstermesini beklerken, sadece yüzde 3’ü fiyatların düşeceğini öngörüyor.
Yapay zekanın yönetimi konusunda iş dünyasının farklı görüşleri var; yüzde 66'sı bunu hem bir fırsat hem de bir risk olarak görüyor. İşletmelerin yüzde 60'ı, yapay zekanın sadece yüksek inovasyon gerektiren sektörlerde kullanılacağını düşünüyor. Ekonomik belirsizlik ise, finansal katılım önündeki en büyük engel olarak tüm bölgelerde karşımıza çıkıyor.
Küresel iş dünyası, yüksek enflasyon nedeniyle krediye ulaşımda yaşanan zorluklardan şikayetçi. Bu durum, enflasyonun yarattığı sıkıntıları gözler önüne seriyor.
Satış gelirlerinin artması bekleniyor. Anket katılımcılarının yüzde 50'si, önümüzdeki yıl satış gelirlerinin düşük seviyelerde de olsa artacağını öngörüyor ancak, araştırma enflasyonun maliyetleri hızla artırdığını, tedarik zincirlerini bozduğunu ve tüm bölgelerde operasyon maliyetlerini yükselttiğini gösteriyor. İşletmeler, iklim politikalarına uyum sağlamak amacıyla enerji kaynaklarını çeşitlendirip yeşil teknolojilere yönelirken, KOBİ'lerin büyük ölçüde mali desteğe güvendiği görülüyor.
Bölgelere göre sorunlar farklılık gösteriyor; Kuzey Amerika’da enflasyon, nitelikli iş gücü eksikliği ve belirsizlik ön planda. Latin Amerika ve Karayipler'de güvensizlik ve belirsizlik, Sahra Altı Afrika'da ise vergilendirme ve döviz kuru riski dikkat çekiyor. Bu farklılıklar, global iş ortamının karmaşıklığını ve işletmelerin karşılaştığı çeşitli zorlukları ortaya koyuyor.