Marmara Denizi'nde müsilaj tehlikesi yeniden belirdi

Marmara Denizi'nde müsilaj tehlikesi yeniden belirdi
Prof Dr. Mustafa Sarı tarafından Marmara Denizi Erdek Körfezi'nde, "deniz salyası" olarak bilinen müsilaj tespit edildi. Dr. Sarı, acil önlem çağrısı yaptı.

Duvar'dan Seçkin Sağlam'ın haberine göre, Marmara Denizi'nin altında yüzeye çıkmayı bekleyen "deniz salyası" olarak da bilinen müsilaj, Prof. Dr. Mustafa Sarı tarafından Erdek Körfezi'nde tekrar tespit edildi. Sarı, 2021 yılında yaşanan müsilaj felaketinin ardından alınan önlemlerin yetersiz kaldığını ve acilen daha etkili tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.

"MARMARA DENİZİ EYLEM PLANININ UYGULANMAMASI EKOLOJİK FELAKETİ YARATTI"

Müsilajın, deniz canlıları ve ekosistem üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle "ekolojik felaket" olarak nitelendirildiğini belirten Sarı, Marmara Denizi Eylem Planı'nın tam anlamıyla uygulanmaması nedeniyle denizin yeniden müsilaj ürettiğini dile getirdi. Sarı, yapılan dalışlar sırasında 10 metreden 24 metreye kadar olan derinliklerde örümcek ağı gibi yeni müsilaj oluşumları gözlemlediğini ve bu durumun fotoğraflarını ve videolarını çekerek bilimsel tespitlerde bulunduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'ne yönelik atık yönetimi konusunda yapılan çalışmaların yetersiz kaldığını, ileri biyolojik arıtma oranlarının 2021'den 2024'e kadar sadece yüzde 0,7 arttığını belirtti. Sarı, bu küçük ilerlemenin müsilajın tekrar ortaya çıkmasını engellemek için yeterli olmadığını açıkladı.

"MÜSİLAJ YEREL BALIKÇILIĞI VE TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK"

Müsilajın, Erdek Körfezi'nden itibaren Marmara Denizi'nin birçok bölgesine hızla yayıldığını ifade eden Sarı, bu durumun yerel balıkçılığı ciddi şekilde etkilediğini ve yakında bölgedeki turizm tesislerinin de olumsuz etkilenebileceğini vurguladı. Sarı, yerel ve merkezi yönetimlerin iş birliği içinde hareket ederek Marmara Denizi'nin kirlilik yükünü azaltması gerektiğini ve bu sayede müsilajın etkilerinin hafifletilebileceğini vurguladı.

Kaynak:Haber merkezi