MEB'in yeni düzenlemesiyle 10 bin TL ek maaş fırsatı!
Uzun süredir atama bekleyen öğretmenler için başöğretmenlik yolunun açılması, 10 bin TL’ye kadar ek maaş anlamına geliyor.
Öğretmenlik Meslek Kanunu ile birlikte, öğretmenler artık üç kariyer basamağına ayrılacak: öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen. Uzman öğretmen unvanı için 10 yıl hizmet süresi gerekecek. Bu süreyi dolduranlar, 10 yıl uzman öğretmen olarak görev yaptıktan sonra başöğretmen unvanını alacak.
20 yılı dolduran öğretmenler ise doğrudan başöğretmen unvanına sahip olacak. Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre kanunla birlikte yaklaşık 230 bin öğretmene başöğretmenlik yolu açılmış oldu. Bu öğretmenlere 10 bin TL’ye varan ek maaş ödenecek.
Ayrıca, daha önceki kariyer basamakları sınavı uygulaması kaldırıldı; bundan sonra öğretmenlerin kariyerleri hizmet yılına göre belirlenecek.
ÖĞRETMENLERE YÖNELİK SUÇLARDA CEZALAR ARTIYOR
Yeni düzenleme, öğretmenlere karşı işlenen suçların cezalarını da artırıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel eğitim kurumlarındaki öğretmenlere yönelik "kasten yaralama", "tehdit", "hakaret" ve "görevi yaptırmamak için direnme" gibi suçlarda cezalar yarı oranında artırılacak. Hapis cezasının ertelenmesi hükümleri de uygulanmayacak.
MİLLİ EĞİTİM AKADEMİSİ KURULUYOR
Ayrıca, Milli Eğitim Akademisi'nin kurulmasıyla eğitim yöneticilerine yönelik yeni bir yapı oluşturuluyor. İlk kez görevlendirilecek eğitim kurumu müdürleri ve müdür yardımcıları, akademi tarafından düzenlenen yönetici yetiştirme programına katılacak. Bu programda yer alacak adaylar, yazılı ve sözlü sınavlardan belirli bir başarı puanı alarak seçilecek.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLERE YENİ DÜZENLEMELER
Sözleşmeli öğretmenler için de bazı kısıtlamalar getirildi. Can güvenliği ve sağlık mazeretleri dışında, sözleşmeli öğretmenler üç yıl süreyle başka bir yere atanamayacak. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde ise, öğretmenin eşi bu öğretmene tabi olacak.