Mersin Akdeniz Belediyesi'ne kayyum sinyali Nedim Şener ve MHP'den gelmişti

Mersin Akdeniz Belediyesi'ne kayyum sinyali Nedim Şener ve MHP'den gelmişti
Mersin'in Akdeniz Belediyesi'ne düzenlenen operasyon ve eş başkanların gözaltına alınması, İmralı ile temas sürecinde kayyum siyasetinin tam gaz süreceğini gösterdi. Kayyum sinyalini ise aylar önce Nedim Şener ve MHP'li Büyükataman vermişti.

Hürriyet Gazetesi Yazarı Nedim Şener 6 Kasım 2024'te kaleme aldığı yazısında "Hakkında terör soruşturması ve yargılaması bulunan PKK/DEM'li 27 belediye başkanına kayyum atanacak" demişti. O belediyelerden biri de, bugün eş başkanları gözaltına alınan Akdeniz Belediyesi'ydi.

Nedim Şener'in o gün kaleme aldığı yazısında kayyum atanacak dediği belediyelerden bir bölümüne zaten kayyum atanmış, belediye başkanları görevden alınmıştı.

795156image1.jpg

Nedim Şener listeyi şöyle sıralamıştı:

Mardin - Ahmet Türk Batman - Gülistan Sönük

Şanlıurfa Halfeti - Mehmet Karayılan

Hakkari Yüksekova- Şadiye Kırmızıgül

Diyarbakır Yenişehir - Safiye Akdağ

Diyarbakır Lice - Dilek Diyar Özer

Kars Kağızman - Mehmet Alkan

Mersin Akdeniz - Hoşyar Sarıyıldız

Şanlıurfa Suruç - Ayten Kaya

Şırnak Cizre - Güler Yerbasan Tunceli - Cevdet Konak

Ağrı - Hazal Aras

Iğdır - Mehmet Nuri Güneş

Diyarbakır Kayapınar - Gülşan Sincar

Van (Birçok ilçe) - Abdullah Zeydan, Cevdet Altındağ, Şengül Polat, Hanım Akkoş, Sakine Kutpınar ve Ayvaz Hazir

BÜYÜKATAMAN HEDEF GÖSTERMİŞTİ

Sadece Nedim Şener değil, MHP de Akdeniz için 2 ay önce 'kayyum' sinyali vermişti

thumbs-b-c-14463e66c4e8d7fa6d4aa3ff37654243.jpg

MHP Genel Sekreter İsmet Büyükataman Kasım ayında Mersin'in CHP'li Toroslar ve DEM Partili Akdeniz Belediyelerini hedef göstererek kayyum çağrısı yapmıştı.

Esenyurt Belediyesine kayyum atanmasının ardından MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman Toroslar ve Akdeniz belediyelerini hedef almıştı. Bahçeli’nin yerel seçimler öncesi yaptığı "PKK İttifakı" açıklamasını hatırlatan Büyükataman, "Kent Uzlaşısı adı altında CHP-DEM ortaklığı ile kazanılan Akdeniz ve Toroslar Belediyeleri, İmamoğlu tarafından DEM Parti’ye kontenjan olarak verilen İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri incelemeye alınmalı, belediyelerin terör örgütüne peşkeş çekilmesinin yolu kapatılmalıdır" demişti.

10 YILDA 147 KAYYUM

Son 10 yıl içinde toplamda 147 belediyeye kayyum atandı.

Kayyum atamaları, özellikle 2016 yılından sonra, terörle bağlantı veya terör örgütlerine destek verme suçlamalarıyla öne çıktı. Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL döneminde, 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) yerel yönetimlerde ciddi değişiklikler yapıldı.

Belediye başkanlarının görevden alınması için yapılan düzenlemeler, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda yer alıyor. Kanunun 47’nci maddesine göre, belediye başkanları ve meclis üyeleri, görevleriyle ilgili bir suç nedeniyle haklarında soruşturma açıldığında, İçişleri Bakanı tarafından kesin hüküm verilene kadar görevden uzaklaştırılabiliyor.

45’inci madde ise belediye başkanlığı koltuğunun boş kalması durumunda yapılacak işlemleri anlatıyor. 15 Ağustos 2016’da çıkarılan bir KHK ile bu maddeye ek yapıldı ve terör suçlamasıyla görevden alınan belediye başkanlarının yerine valilerin veya kaymakamların kayyum olarak atanması yetkisi İçişleri Bakanı’na verildi.

Kaynak:Haber Merkezi