Murat Kurum'dan 17 Ağustos'un yıl dönümünde itiraf gibi açıklama

Murat Kurum'dan 17 Ağustos'un yıl dönümünde itiraf gibi açıklama
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Marmara Depremi’nin 25. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada itiraf gibi sözlere imza attı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde, bakanlık olarak yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında açıklama gerçekleştirdi. Riskli binalara ilişkin bilgiler veren Kurum, itiraf gibi bir açıklama gerçekleştirdi.

"İstanbul'da 2,5 milyon insanımız çok ciddi risk altında. İstanbul depremi sadece şehrimizi değil tüm Marmara'yı hatta ve hatta tüm Türkiye'yi etkileyecektir" ifadelerini kaydeden Kurum, depreme dair 6 temel çalışmanın ülkenin geleceği için önem taşıdığını ifade etti.

“2 MİLYONUNUN ACİL DÖNÜŞÜME GİRMESİ GEREKİYOR”

Deprem yönetmeliğini hazırladıklarını, yapı denetim sistemini ve zorunlu deprem sigortası gibi uygulamaları hayata geçirdiklerini ileten Kurum, “AFAD Başkanlığımızı kurduk. Belediyeler ve TOKİ, konut üretim çalışmalarını hızlandırdı. 2011 yılında yaşanan Van Depremi sonrası Kentsel Dönüşüm Kanunu yürürlüğe girdi. Bununla beraber Kentsel Dönüşüm Başkanlığımızı kurduk. İstanbul başta olmak üzere Marmara bölgesine özel bir genel müdürlük ihdas ettik ve tüm bu çalışmalar, afet sonrası değil, afet öncesi önlem çalışmalarımız oldu. Tabii bugün tüm Türkiye'de 36 milyon bağımsız birim, 31 milyon konut var. Bunun da yaklaşık 6 milyon bağımsız birimi risk altında, 2 milyonunun acil dönüşüme girmesi gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

kruum2.png

“TÜM TÜRKİYE’Yİ ETKİLEYECEK”

“Bu gerçekten hareketle şunu üzülerek söylüyorum, olası bir İstanbul depremi sadece şehrimizi değil tüm Marmara'yı hatta ve hatta tüm Türkiye'yi etkileyecektir. Çünkü ülke ekonomimizin gücü büyük oranda İstanbul'umuzda, bu bölgede yani Marmara'dadır.” ifadelerini kaydetti ve İstanbul’da yaşanacak bir depremin gerek ekonomik, ticaret ve turizmde gerekse eğitim, savunma ve ulaşımda çok ciddi sıkıntılara sebep olacağını iletti.

“İstanbul'un 39 ilçesinde risk analizlerimizi tamamladık ve gördük ki bu şehirdeki toplam ev sayısının beşte biri, yani yaklaşık 1,5 milyon ev sağlıksız durumda. Olası bir depremde 600 bin konutun ilk dakikalar itibarıyla yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gördük. Yani yaklaşık 2,5 milyon insanımız çok ciddi risk altında yaşıyor.” açıklamasını yapan Murat Kurum, İstanbul'da tespit edilen 1,5 milyon riskli binanın bir kısmını dönüştürdüklerini ve kamu binalarının dayanıklılığını artırdıklarını belirtti.

DEPREME KARŞI YOL HARİTASI

Bakan Kurum, “Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kısa vadede 'riskli binaların hızla yenilenmesi', orta vadede 'deprem master planlarının uygulanması', uzun vadede ise 'dayanıklı ve sürdürülebilir şehirler inşa etmek' öncelikli hedeflerimiz arasında. Deprem riski en yüksek bölgelerde kentsel dönüşüm projelerimizi hızlandıracak, bu süreçte riskli yapıların dönüştürülmesine her zaman öncelik vereceğiz. Bu noktada, halkımızın büyük teveccühle karşıladığı, çok yoğun bir başvuru sürecini tamamlayan Yarısı Bizden Kampanya'mızı daha da hızlandıracak adımlarımızı atıyoruz." ifadelerini kullandı.