Narin Güran davasında cevap bekleyen sorular: Hukukçular ne diyor?

Narin Güran davasında cevap bekleyen sorular: Hukukçular ne diyor?
Diyarbakır’da kayıp ilanından 19 gün sonra cesedi bir çuval içinde bulunan 8 yaşındaki Narin Güran’ın cinayetiyle ilgili açılan davada verilen karar, hukukçular arasında tartışmalara neden oldu. Hukukçular, kararla ilgili açıklamalarda bulundu.

Narin Güran cinayetine ilişkin davada Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesinde duruşmada karar çıktı. Anne Yüksel Güran, ağabey Enes Güran ile amca Salim Güran’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Narin’in cansız bedenini Eğertutmaz Deresi’nde sakladığını itiraf eden Nevzat Bahtiyar’a ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Nevzat Bahtiyar’a “suç delillerini yok etmek” suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası verilmesi hukukçular arasında tartışmalara neden oldu.

Avukatlar kararı nasıl değerlendiriyor?

Avukat Türkan Gülistan Tekin, "Nevzat Bahtiyar, Narin'i Salim Güran'dan aldığını beyan etti. Ama biz halen Narin'in o esnada yaşayıp yaşamadığını bilmiyoruz. Bu nedenle Nevzat'a verilen ceza yanlış. Eksik bir karar verildiğini düşünüyorum" dedi.

"Karar doğru"

Avukat Zeynep Aysan ise, "Cinayeti işleyenler belirlenmiş olduğundan Nevzat Bahtiyar, Narin'i öldükten sonra teslim almış. Yani olaya ölümünden sonra dahil olup cesedi saklamış.

Yani suç delillerinin ortaya çıkmasını önlemiş. Öldürme eyleminde orada değil. Nevzat Bahtiyar'a uygulanan ceza doğru. Cezayı da üst sınırdan uygulamışlar" ifadelerini kullandı.

Tek konuşan Nevzat'tı

Avukat Gülben Elhakan, "Bu cinayet davasında tek konuşan sanık Nevzat Bahtiyar oldu. Bahtiyar'ın beyanları ve diğer deliller üzerine 3 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Yasalara ve kanuna bakıldığında bu doğru bir karardır" dedi.

Gönüllü savcı gibi çalıştı

Dava sürecinde ise 3 kahraman 3 hukukçu ön plana çıktı. Bunlardan biri eski Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren'di. Güran ailesi, önce Eren'e gidip vekalet verdi. Ancak kısa bir süre sonra istedikleri gibi davranmayan Eren'i azletti.

Bunun üzerine Diyarbakır Barosu adına davaya müdahil olan Eren, adeta gönüllü bir savcı gibi çalıştı. Kendisi de 2 kız babası olan Eren, duruşmalarda tüm delilleri detaylarıyla analiz edip, sanıkların en ağır cezayı almasında büyük katkı sağladı.

Narin cinayetini aydınlatmak için arkadaşlarıyla birlikte yoğun bir çalışma yaptıklarına dikkat çeken Eren, "Bu davada adeta bir teknoloji uzmanı olduk" ifadesini kullandı. Aynı zamanda Narin'in otopsisine de gözlemci olarak giren Eren, o otopsiyi hiçbir zaman unutmayacağını söylemişti.

Çoban Ahmet'in gözyaşlarını silen başkan

Mahkeme Başkanı Ramazan Dündar'da 6 celselik yargılama aşamasında gece yarılarına kadar sanık, tanık ve avukatları dinleyerek, gerçeklerin ortaya çıkması ve Narin'in katilinin bulunması için büyük çaba sarf etti. Şeffaf ve tarafsız bir şekilde duruşmaları yönetti.

Nevzat Bahtiyar'ın ifadesini alırken cübbesini çıkarıp, "Sana bir baba olarak söylüyorum, her şeyi doğru ve iftara atmadan anlat" diyen Dündar, karar duruşmasında, tanıkların yanına gidip göz teması kurarak, sorular sordu.

Güran ailesi tarafından sorgulanarak darp edilen çoban Ahmet Akgün, ağladığında ise yerinden kalkarak yanına gidip, peçete ile gözyaşlarını silerek teselli etti.

Duruşmada, yaptığı esprilerle bazen gerilen ortamı yumuşatan Dündar, gazetecilerle de "Bir eksiğiniz ve bir isteğiniz var mı" diyerek zaman zaman su ikramında bulundurdu.

Hem savcı hem anne

Sanıkların tümüne ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteyen Cumhuriyet Savcısı Özge Nida Polat da, hem soruşturma hem aşamasında hem de duruşmalarda bir savcı kimliğinin yanı sıra bir anne olarak da Narin'in hakkını savundu.

Karar duruşmasında, son tanıkların yanına giderek onlara gerçeği anlatmalarını isteyip ikna etme girişimi dikkat çekti.

Kaynak:Sabah