Okulda büyük skandal! Ortaokul öğrencilerine kına gecesi yaptırdılar

Okulda büyük skandal! Ortaokul öğrencilerine kına gecesi yaptırdılar
Ankara'da bulunan özel bir okulda, çocuklara kına gecesi gösterisi yaptırılırken uzmanlardan “Çocuk yaşta evliliği özendiriyor” uyarısı geldi. Yaşanan skandala tepki yağdı.

Ankara’daki İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ne bağlı Bilkent Müzik Hazırlık İlkokulu’nda bir skandala imza atıldı. Söz konusu okulda, “Kültür Şenliği” isimli etkinlikte, ortaokul öğrencilerine “kına gecesi” gösterisi yaptırıldı. Etkinlikte, bir kız çocuğuna duvak takıldığı ve diğer çocukların müzik eşliğinde etrafında döndürüldüğü görülürken söz konusu görüntülere tepkiler yağdı.

Veli-Der Başkanı Ömer Yılmaz ve Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nden psikiyatri uzmanı Dr. Eren Ezgi Gevher Avcı, okulda yaşanan gösteriye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet’ten Mert Öner’in aktardığına göre, Veli-Der Başkanı Ömer Yılmaz, “Çeşitli cemaat ve tarikatlarla protokol kapsamında yapılan, din ağırlıklı yaz okulu gibi çalışmalar çocuklarımızın geleceğini karartmaktadır. Bir özel okulda ‘milli kültür ve değerler’ bahanesiyle özendirilmek istenen şeyin çocuk yaşta evlilik olduğunu görememek cehalet ve aymazlıktır.” ifadelerini kullanarak Milli Eğitim Bakanlığı’nı göreve çağırdı.

Psikiyatri uzmanı Eren Ezgi Gevher Avcı ise, konuya dair, “Ulusal eğitim sistemi ve müfredat, anlatmayı ve sorgulatmayı hedeflemelidir. Çocuk ulusal kimliğini bunlar üzerine kurmalıdır. Aksi takdirde milli kimlik içi boşaltılmış bir mitolojik anlatıya dönüşür” açıklamasını yaptı.

Çocukların toplumsal rollerini, toplumsal ilişkileri taklit ederek öğrendiğine dikkat çeken Avcı, “Görüntüler, çocuk yaşta evlilik temasını çağrıştırmaktadır. Görüntülerde çocukların kültürel değerlerini anlatmak için hazırladıkları mini performans, geleneksel rollere ilişkin anlayışlarını, onları kuşatan toplumsal ilişkileri yansıtmaktadır” ifadelerini kaydetti.

OKULDAN AÇIKLAMA GELDİ

Bilkent Müzik Hazırlık İlkokulu, gelen tepkilerin ardından gerçekleştirdiği açıklamada, “Ortaokul sosyal bilgiler dersi ‘Kültür ve Miras’ ünitesi başlığında sosyal bilgiler öğretmenimiz ve öğrencilerimiz kültürel değerlerimizi yakından tanıyarak milli birlik ve beraberliğimize katkısını fark ettirmek amacıyla yapılan kültür şenliğimizde, ülkemiz bölgelerinin yöresel yemekleri, kıyafetleri, halk oyunları oynanmış, milli Türk kültürü içinde yer alan kına gecesi de çok kısa şekilde gösterilmiştir” denildi.