Ömür uzatan ilaç heyecan yarattı

Ömür uzatan ilaç heyecan yarattı
BBC, çığır açıcı bir ilacın geliştirildiğini duyurdu. İlacın laboratuvar hayvanlarının ömrünü yüzde 25 oranında uzattığı bilgisi verildi.

BBC'nin haberine göre hayvanlar üzerinde denenen ve ömür uzatan bir ilaç geliştirildi. İlaç, denek olarak kullanılan fareler üzerinde test edildi ve olumlu sonuç alındı. Aynı yaştaki fareler arasında yapılan deneyde ilacı alan fareler, ilacı almayan farelere göre daha genç gösterdi. İlacın insanlar üzerinde de test edildiği duyuruldu ama farelerdeki etkiyi gösterip göstermeyeceği henüz kesin değil.

Bu çalışma daha uzun bir yaşam sürmenin mümkün olup olmayacağı üzerine tartışmaları da tekrar gündeme taşıyıp heyecanlandırsa da bilim insanları yaşlanma sürecinin beslenme, stres gibi özellikli konularla ilişkili olduğunu tekrar hatırlattı.

İlacın araştırma sürecinde bulunan yetkililer iki ayrı deney yaptı. İlk deneyde genetiği değiştirilmiş fareler kullanılırken, ikinci gruptaki fareler doğumdan sonra 75 haftalık olana kadar bekletildi. Bu gruptaki fareler ortalama 55 yaşında bir insana eş değer oldukları için ikinci grupta yer aldı.

Nature dergisinde yayınlanan sonuçlar, ortalama yaşam süresinin deneye ve farelerin cinsiyetine bağlı olarak yüzde 20-25 oranında arttığını gösterdi.