Orman Hortumları Binlerce Ağacı Devirdi

Orman Hortumları Binlerce Ağacı Devirdi
Batı Karadeniz’de sık görülmeyen orman hortumları sonucunda çok sayıdaki il ve ilçedeki ağaçlar devrildi.

Batı Karadeniz'de orman hortumları sonucunda çok sayıda ağaç zarar gördü. Son yedi aydır Bartın, Zonguldak ve Karabük illerindeki ormanlarda pek çok hortum meydana geldi. Bu illerin yüzde 65’inden fazlasının orman olması nedeniyle pek çok ağacın zarar gördüğü belirtildi. Köknar, karaçam ve kayın ağaçları devrildi.

Bölgeye sevk edilen Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri devrilen ağaçların kaldırılması için çalışmalara başladı.

ALIŞIK OLMADIĞIMIZ HORTUM OLAYLARI GÖRÜLÜYOR

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Amenajmanı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Durkaya yaşanan hortumla ilgili şunları söyledi.

“2023 yılı sonu ve 2024 yılının mayıs ve haziran aylarında bölgemizde çok dikkat çekici değişiklikler var. Bu aylarda bölgemizde rekor sıcaklıklar kaydedildi. Buna bağlı olarak da deniz suyu sıcaklıklarında rekor sıcaklıklar tespit edildi. Bu iklimde yaşanan düzensizlikler, tabii bunlar küresel iklim değişikliğinin bir sonucu olarak marjinal hava olaylarının yaşanmasına neden oldu. Bölgemizde daha önceden çok alışık olmadığımız hortum olayları görülmeye başlandı. Daha önceden de görülüyordu ama sıklığı ve şiddeti gittikçe artmaya başladı. Bu küresel iklim değişikliği sürecinde bunun artarak devam edeceği şu anda tahmin edilebilir. Bölgede yaşanan ağaç devrikleri sonrasında Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri de sahada çalışmalarına başlayarak, ağaçların damgalanmasına başlandı. Sonrasında bu ağaçların alandan çıkartılmasıyla tam hasar ortaya çıkacaktır. Çünkü hortumlarda devrikler düz bir şekilde olmuyor. Hepsi birbirinin üzerine devrildiği için çalışmaların uzun süreceğini görüyoruz.”