Osman Bektaş'tan İstanbul açıklaması: Dört çukur büyük depremi engelliyor
Olası büyük Marmara depremi senaryoları tartışılmaya devam ederken Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş’tan dikkat çekici bir değerlendirme geldi.
Prof. Dr. Bektaş, Marmara Denizi'nin derinliklerinde yer alan dört büyük deniz çukurunun, beklenen büyük depremin tek bir parçada gerçekleşmesini engellediğini iddia etti.
Bektaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Marmara Denizi'nde yer alan Trakya, Orta Marmara, Çınarcık ve Kumburgaz çukurlarının, ana fayın kilitlenip devasa bir kırılmayla yıkıcı bir deprem üretmesini engellediğini belirtti.
Bu çukurların bölgedeki sismik aktivite üzerinde yavaşlatıcı ve dağıtıcı bir rol oynadığını savunan Bektaş, iddiasına 4 gerekçe gösterdi. İşte Bektaş'a göre o gerekçeler:
1. Yüksek ısı ve akışkanların etkisi
Bektaş’a göre deniz çukurlarının altındaki yüksek sıcaklık ve akışkan varlığı, fay hattının kilitlenmesini engelleyerek ‘creep’ veya ‘slow sliding’ olarak bilinen yavaş kayma hareketlerine neden oluyor. Bu yavaş hareketlilik, deprem enerjisinin harcanmasına neden oluyor.
2. Zayıf ve ince kabuk yapısı
Çukurların altındaki yer kabuğunun kalın ve sağlam olmadığını belirten Bektaş, "Deniz çukurları altındaki kabuk büyük deprem üretemeyecek özellikte zayıf ve incedir" ifadelerini kullandı.
3. Normal fayların gerilimi paylaşması
Bu dört çukuru oluşturan daha küçük ölçekli normal fayların, ana Marmara Fayı üzerindeki gerilimi dağıttığına dikkat çeken Bektaş, bu durumun ana fay hattındaki tekil ve büyük bir kırılma riskini azalttığını ifade etti. Bektaş'a göre bu tür bir stres paylaşımı, büyük yıkımları önleyici nitelikte olabilir.
4. Deprem odak derinliklerinin dağılımı
Bektaş ayrıca bölgedeki depremlerin odak derinliklerinin de bu teoriyi desteklediğini belirtti.