Otomobil satışlarında doğrulanmış ilan dönemi başlıyor

Otomobil satışlarında doğrulanmış ilan dönemi başlıyor
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, otomobil satışlarında doğrulanmış ilan düzenlemesinin devreye gireceğini duyurdu.

Eylül ayında emlak sektöründe uygulanmaya başlanacak Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), kısa süre içinde otomotiv sektöründe de hayata geçirilecek.

Bu sistem, yalnızca yetki belgesine sahip galericilerin ilan girmesine olanak tanıyacak ve sahte ilanların önüne geçilmesi hedefleniyor.

"YETKİ BELGESİ ŞART"

Bolat, “Doğrulanmış ilan düzenlemesi, konuttan sonra otomotivde de uygulanacak. İlan veren kişilerin EİDS üzerinden doğrulanması gerekecek. Taşıtın sahibi ya da yetkili galericinin yetki belgesine sahip olması şart” dedi. Sistemin, sadece ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesine sahip işletmelere ilan verme izni vereceğini belirtti.

Otomotiv sektöründe bugüne kadar yetki belgesi olmadan faaliyet gösteren işletmelere yaklaşık 23 milyon lira ceza kesildiğini açıklayan Bolat, yeni düzenlemenin yanıltıcı ilanları ve spekülatif fiyat artışlarını önlemeyi amaçladığını belirtti. Ayrıca, “6 ay 6 bin kilometre” düzenlemesi kapsamında yaklaşık 52 milyon lira, güncel satış fiyatının üzerinde ilan yapanlara ise 90 milyon lira ceza uygulandığını söyledi.

STOKÇULUĞUN ENGELLENMESİ ÜZERİNE ÇALIŞILIYOR

Bolat, stokçuluğu engellemek ve araç erişimini kolaylaştırmak için yapılan düzenlemelerin de devam ettiğini vurguladı. Stokçuluk yapan bayilere 294 milyon lira ceza kesildiğini ve bu bayilerin ikinci el otomobil ticaretinin 1 yıl süreyle yasaklandığını ifade etti.

NORMALLEŞME ARTARAK DEVAM EDECEK

Bakan Bolat, otomotiv piyasasındaki normalleşmenin artarak devam edeceğini öngördüklerini ve denetimlerin hız kesmeden süreceğini belirtti. “Piyasanın adil, rekabetçi ve istikrarlı şekilde işlemesini sağlamak için gerekli tedbirler ivedilikle alınacak” şeklinde konuştu.