Prof. Dr. Ahmet Ercan bölgeyi işaret etti: Bu gerginlik 7.5 büyüklüğünde deprem getirecektir

Prof. Dr. Ahmet Ercan bölgeyi işaret etti: Bu gerginlik 7.5 büyüklüğünde deprem getirecektir
Prof. Dr. Ahmet Ercan, Ege Bölgesi'nde son zamanlarda artan deprem hareketliliği hakkında uyarıda bulundu, "Bu gerginlik, 7.5 büyüklüğünde bir depremle sonuçlanabilir." dedi.

Halk Tv'den Ramazan Süzen'in haberine göre, Prof. Dr. Ahmet Ercan Muğla'daki depremler ve olası Marmara depremine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ege Bölgesi'nde son günlerde artan sismik hareketlilik, uzmanları endişelendiriyor. AFAD verilerine göre, Muğla'nın Menteşe ilçesinde 4.0, Marmaris ilçesi açıklarında 4.0, Bodrum açıklarında ise 3.5 büyüklüğünde depremler kaydedildi. Depremlerin ardından Prof. Dr. Ahmet Ercan, bölgede yaşanan gerginliğin daha büyük bir felakete yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Ercan, özellikle Ege Denizi'nde meydana gelen depremlerin nedenini, Afrika kıtasının kuzeye doğru ilerlemesine bağladı. Afrika'nın hareketinin, Ege ve Adriyatik bölgelerinde gerilmeye yol açtığını belirten Ercan, bu hareketin Anadolu'yu kuzeye doğru ittiğini söyledi. Bunun sonucunda, Anadolu'nun sıkıştığını ve bu sıkışmanın depremle boşaltıldığını ifade etti.

"Bundan sonra da devam edecek"

Ercan, "Afrika kıtasının, Anadolu, Ege ve Adriyatiğe, yani kuzeye doğru denizdeki sal gibi yürümesi Muğla'da yaşanan depremlerin ana nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Afrika anakarası, güney Ege yayı dediğimiz Mora, Girit, Rodos yayı ve Kıbrıs Yayı altından Anadoluyu Kuzeye doğru iterek geriyor.

Anadolu bu gerginlik altında sıkışıyor ve bazı sıkıştığı yerlerden de gerginliğini depremciklerle boşaltıyor. Bu olay yaklaşık 10 milyon yıldır, yılda 3 ile 5 cm ilerleyerek devam ediyor ve bundan sonra sonra da devam edecek.

"7.5 büyüklüğünde deprem üretebilir"

Bu ilerleme Girit-Rodos yayı bölgesinde 7.5 büyüklüğüne kadar depremler üretebilir. Bunlar Türkiye'nin en derin depremleridir. Türkiye'de ortalama deprem derinliği 5 ile 7 kilometreyken, bu depremlerin derinlikleri, 150 kilometreye kadar varabilir.
Yoğunlaşma, bu günlerde Bu günlerde yoğunlaşma Muğla'nın Ula ilçesi ile Gökova Körfezinin kuzey kenarı ki bu Gökova Kırığı dediğimiz kırık... Ve bu Ula'dan başlar, Gökova termik santralinin olduğu yerden Bodrum'a doğru uzanır.

"Eninde sonunda bir depremle sonuçlanacak"

2017 yılında Bodrum'da olan depremler bunun üzerine olmuştur. Bu günlerde o bölge yeniden çok etkin görünüyor ve bir deprem fırtınası gözlemliyoruz. Peş peşe yaşanan depremlerin nedeni bu. Ama her deprem fırtınasından sonra bir büyük deprem olur diye bir kural söz konusu değil. Ama şunu gösteriyor ki özellikle Gökova Körfezinin bulunduğu kesim ve Fethiye-Marmaris kesiminde bir gerginlik birikimi var. Bu eninde sonunda bir depremle sonuçlanacaktır." dedi.