Prof. Dr. Aziz Çelik: Türkiye'de emekliler 35-40 yıl yan gelip yatmıyor!

Prof. Dr. Aziz Çelik: Türkiye'de emekliler 35-40 yıl yan gelip yatmıyor!
Çalışma ekonomisi uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, EYT tartışmalarının merkezine yerleşen emeklilikte prim dengesi konusunu, beklenen yaşam süresi üzerinden değerlendirdi.

Emeklilik yaşının belirlenmesinde ve prim ödemelerinin emeklilik aylıklarıyla oranlanmasında, ülkelerin kendine özgü sistemler geliştirmesi gerektiğini savunan Çelik, sosyal medyada yaptığı paylaşımla dikkat çekti.

EYT sonrası tartışmalarda, emeklilerin uzun yıllar maaş aldıkları ve bunun sosyal güvenlik sistemini tehdit ettiği yönündeki iddiaları eleştiren Çelik, Türkiye’deki emeklilik sürecine farklı bir perspektif sundu. Çelik, "Önemli olan emeklilik sonrası ortalama yaşam beklentisidir." diyerek bu konuda yapılan değerlendirmelerin yüzeysel kaldığını vurguladı.

Çelik, Türkiye’de emeklilik sonrası yaşam beklentisinin OECD ortalamasının altında olduğunu belirtti. OECD verilerine göre, Türkiye'de erkeklerin emeklilik sonrası yaşam beklentisi 18,1 yıl, kadınların ise 23,6 yıl. Bu rakamlar, sırasıyla 19,5 ve 23,8 yıl olan OECD ortalamasının gerisinde kalıyor.

TÜRKİYE PEK ÇOK ÜLKEYE GÖRE GERİDE

Ayrıca, Yunanistan, İspanya, Kore, Fransa ve İtalya gibi ülkelerle yapılan karşılaştırmalarda Türkiye’nin emeklilikte beklenen ömür sıralamasında da geride olduğu görülüyor.

Çelik, "Emeklilikte beklenen ömür dünya genelinde artıyor ve artması da gerekiyor. İnsanlar neden ömür boyu çalışmak zorunda kalsın ki?" diye ekleyerek sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği üzerine yapılan tartışmaların daha derin bir perspektifle ele alınması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'deki emeklilik sisteminin, emeklilik süresi ve yaşam beklentisi dikkate alındığında; 35-40 yıl boyunca sürekli maaş alınan bir dönem değil, farklı çalışma koşulları ve sosyal dinamikler içeren bir yapı olduğunu savundu.

ÇELİK'İN PAYLAŞIMI