Rehine takasında Rusya ve ABD’den Türkiye açıklaması

Rehine takasında Rusya ve ABD’den Türkiye açıklaması
Ankara Esenboğa Havalimanı'nda, MİT koordinesinde Rusya ve ABD arasında gerçekleşen rehine takasının ardından ABD ve Rusya, peş peşe yaptıkları açıklamalarla Türkiye’ye teşekkür etti.

Ankara Esenboğa Havalimanı’nda, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın koordinesinde Rusya ve ABD arasında rehine takası gerçekleştirildi. Takasın ardından 23 rehine ABD ve Rusya’ya dönerken güvenlik kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, “Teşkilatımız koordinesinde bugün bir takas operasyonu gerçekleşecektir. Son dönemin en geniş kapsamlı olan bu takas operasyonunda teşkilatımız büyük bir arabuluculuk rolü üstlenmiştir” açıklaması yapıldı. Söz konusu açıklamada, takasa dair detaylı bilgilerin sonraları paylaşılacağı iletildi.

7 UÇAK AYNI ANDA ANKARA’YA İNDİ

Yürütülen takas operasyonu kapsamında, ABD’den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya’dan 1’er uçak olmak üzere toplam 7 uçak Ankara’ya indi. Türkiye’ye getirilenlerden 2’si çocuk 10 rehine Rusya’ya, 13 rehine Almanya’ya, 3 rehine de ABD’ye nakledildi.

Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Direktörü ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in eski danışmanı Markov, rehine takasına ilişkin yaptığı açıklamada, tutuklu takasının yaklaşan ABD seçimleri açısından geniş çaplı etkilerinin olacağını ifade etti.

Açıklamada, “Bu, muhtemelen bir yıldan uzun süredir hazırlıkları yapılan önemli bir takas” ifadesini kullanan Markov, takasın daha çok Rusya ile ABD’yi içerdiğini belirtti.

esir2.png

“ABD’LİLER GERÇEĞİ İTİRAF ETTİ”

Markov, takasa dahil olan şahısların arasında “ajanların” olduğunu ve bunlardan bazılarının özellikle Rusya’da “siyasi figürler” olarak gösterildiğini ileri sürdü ve “İlk önce siyasi ajanlarını kabullenmekten kaçınan Amerikalılar, onları ‘siyasi tutuklular’ olarak nitelendirdi ancak en sonunda gerçeği itiraf etmek zorunda kaldılar.” açıklamasını yaptı.

ÜLKELER TUTUKLUNUN ÖNEMİNİ DÜŞÜK GÖSTERME PEŞİNDE

Markov, diğer ülkelerin de rehine takasına dahil oldupunu belirten Markov,Belarus’ta Alman vatandaşı Rico Krieger’in yakın zamanda ölüm cezasına çarptırıldığını, Almanya’da Rus vatandaşı Vadim Sokolov-Krasikov’un müebbet hapse mahkum edildiğini ve Slovenya’da iki Rus vatandaşının casusluktan iki yıl hapis cezasına çarptırıldığını belirtti.

Bu kişilerin değer bakımından taraflar açısından farklılık gösterdiğini ifade eden Markov, her ülkenin kurtarmak istediği tutuklunun önemini daha düşük gösterme eğiliminde olduğunu belirtti.

e8a1eb80-5031-11ef-b2d2-cdb23d5d7c5b-jpg.webp

“HARRİS, OY İÇİN TAVİZ VERDİ”

Markov, gerçekleştirdiği açıklamada, takasın zamanlamasının ABD başkanlık seçimlerine denk geldiğine dikkat çekerek başarılı tutuklu takasının Demokratların resmen adayı olması beklenen ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in oylarını artırabileceği tahmininde bulundu.

PUTİN ESİRLERİ HAVAALANINDA KARŞILADI

MİT’in koordinasyonunda; ABD, Rusya, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Belarus olmak üzere 7 ülke arasında yapılan rehine takası kapsamında 8 kişi Moskova’ya döndü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova’daki Vnukovo havaalanında Ankara’dan gelen Rus esirleri çiçeklerle karşıladı.

Bazı esirler gözyaşlarını tutamazken Putin esirlerle tokalaştı. Bazı esirler ise Putin’e sarılarak ülkelerine dönebildikleri için teşekkür etti.