Rojin Kabaiş'in ölümündeki şüpheler derinleşti: 10 barodan ortak açıklama
Van’da, 27 Eylül’de kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş’in ölümüyle ilgili 10 baro ortak açıklama yaptı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi 1. sınıf öğrencisi Rojin Kabaiş’in cesedi, 15 Ekim’de Mehmet Emin Ankay tarafından kırsal Mollakasım Mahallesi’nde bulunmuştu. Otopsi raporuna göre, Kabaiş’in ölüm nedeni suda boğulma olarak açıklanmıştı.
Rojin Kabaiş’in babası kamuoyundan destek bekliyor
Rojin’in kaybolduğu günden itibaren, dosyada çeşitli eksiklikler olduğuna ve soruşturmanın yeterince şeffaf olmadığına dikkat çekilen basın açıklaması, Van Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda yapıldı. Açıklamaya, 10 barodan kadın hakları merkezlerinin yanı sıra, sivil toplum örgütü temsilcileri, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Neslihan Şedal ve DEM milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit katıldı.
"Yalnızca suda kalma süresi ile ilgili bir düzenleme yapılmış"
Van Barosu Kadın Hakları Merkezi’nden Avukat Mariye Bildirici Borazan, ilk günden itibaren dosyaya dahil olduklarını ve dosyadaki kısıtlılık kararının kaldırılması gerektiğini belirtti. Borazan, “Bu karar kaldırılmalı ki eksiklikler tespit edilsin ve dosyadaki sorunlar çözüme kavuşturulsun. Rojin Kabaiş dosyasındaki ilk Adli Tıp Kurumu (ATK) raporu çok sayıda eksiklik barındırıyor. Ek raporda ise sorulara neredeyse hiç yanıt verilmemiş, yalnızca suda kalma süresi ile ilgili bir düzenleme yapılmış. Bu durum, soruşturmanın derinlemesine yürütülmesi gerektiğini gözler önüne seriyor” dedi.
"İntihar olarak kabul edilmesi mümkün değil"
Ayrıca Borazan, soruşturmanın ilk günden itibaren intihar olduğu algısının yaratılmaya çalışıldığını ve bunun kabul edilemeyeceğini ifade etti. Van Barosu Kadın Hakları Merkezi, Rojin’in telefonunda intihar şüphesini pekiştiren haberlerin yayılmasının ardından suç duyurusunda bulunmuştu. Avukat Borazan, “Ölümün intihar mı, kaza mı, yoksa cinayet mi olduğu konusunda ATK raporlarında net bir açıklama yok. Suda boğulma ile ilgili de şüpheler var. O yüzden, bu şüpheli kadının ölümünün intihar olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Her bir şüpheli kadın ölümü soruşturulmalı ve gerçekler açığa çıkana kadar soruşturma devam etmelidir” dedi.
Rojin Kabaiş’in telefonundaki verilerin henüz açılmadığı, cansız bedeni üzerinde yapılan DNA testlerinin ise tamamlanmadığı vurgulandı. Bu eksikliklerin soruşturmanın ciddiyetini sorgulattığı ifade edilen açıklamada, Van Barosu'nun detaylı raporunun önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacağı duyuruldu.
Kaynak:dha