Saçını boyadı, kör olmasına ramak kaldı

Saçını boyadı, kör olmasına ramak kaldı
Fransa’da evde saçını boyayan bir kadının sağlık sorunları yaşadığı bildirildi. 61 yaşındaki kadın, ruhsatlı olmayan bir saç boyası kullanmasının ardından görüş problemleri yaşamaya başladı ve geçici körlük tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Kadının, saçını boyadıktan birkaç gün sonra bulanık görme şikayetiyle başvurduğu göz muayenesinde, retinasında ciddi hasar ve retinopati belirtileri tespit edildi. Retinopati, gözün arka kısmındaki ışığa duyarlı dokuyu besleyen kan damarlarının hasar görmesi anlamına geliyor.

JAMA Ophthalmology dergisinde yayımlanan rapora göre, kadının bu sağlık sorunlarına, içeriğinde parafenilendiamin (PPD) bulunan saç boyasının neden olduğu belirlendi. Avrupa’da kullanımı yasaklanan bu kimyasal, daha önce çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmişti.

Olayın ilginç bir yanı ise, saç boyasının gözle doğrudan teması olmaksızın kadının görüşünü etkilemiş olması. Kimyasalın, muhtemelen başka bir yol aracılığıyla kan dolaşımına karıştığı düşünülüyor.

Kadının görüşünün düzelmesi dört ay sürecek, ancak PPD içermeyen ürünler kullanmaya devam ettiği dört yıl boyunca herhangi bir sağlık sorunu yaşamadığı bildirildi.