Sağlıkta yeni dönem bugün başladı: Aile hekimi doğrudan tetkik talep edebilecek
Aile hekimliği hizmetlerinde önemli bir adım atılıyor! Sağlık Bakanlığı, birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki dijital entegrasyonu tamamladı. 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm Türkiye'de uygulanmaya başlanacak yeni sistem ile aile hekimleri, hastanelerden doğrudan tetkik isteyebilecek. Bu sayede, hastaların hastaneye gitmeden randevu almak ve tekrar poliklinik kaydı yaptırmak zorunda kalmadan tetkiklerini yaptırmaları mümkün olacak.
Tetkik talep edilebilecek
Sağlıkçılar sokağa indi: Dünyanın hiçbir yerinde bu eziyet yok
Artık aile hekimleri, çeşitli tetkiklerin yapılması için hastanelere başvurabilecek. Örneğin, INR, röntgen, mamografi ve yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikler doğrudan aile hekimleri tarafından talep edilebilecek. Hastalar, bu tetkiklerden faydalanmak için hastaneye başvurmak zorunda kalmadan işlemleri gerçekleştirebilecek, tetkik sonuçları ise aile hekimlerinin sistemlerinde anında görüntülenebilecek.
Özel kontenjanlarla muayene randevusu ve sevk sistemi
Aile hekimleri, kendilerine kayıtlı hastaları için hastanelerde muayene randevusu alırken, yalnızca kendi hastalarına özel kontenjanlar oluşturulacak. Böylece, hastalar için özel randevular açılacak ve sağlık hizmetlerine daha hızlı erişim sağlanacak. Ayrıca, aile hekimleri, hastalarına hastane sevki gerektiğinde dijital ortamda sevk notu oluşturabilecek. Bu sevk notları, hastanedeki hekimler tarafından sistem üzerinden görüntülenebilecek.
Yeni sistem sayesinde, tetkik istemi yapıldığında hastalar için e-Nabız üzerinden benzersiz bir kod oluşturulacak. Bu kodla, hastalar hastaneye gitmeden tetkiklerini yaptırabilecek ve ek bir muayene kaydı yapılmayacak. Ayrıca, hastaların görüntüleme ve laboratuvar tetkikleri, doğrudan aile hekimlerinin sağlık bilgi yönetim sistemlerine entegre olacak.
Neden iş bıraktılar? Aile hekimi sağlıkta yaşanan sıkıntıları anlattı
Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti sağlayıcıları, uygun gördükleri hastalarına Sağlıklı Hayat Merkezlerine danışmanlık hizmeti almak üzere randevu oluşturabilecek. Bu randevu işlemleri de sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden yapılacak ve her basamaktaki sağlık çalışanları, hastaların danışmanlık süreçlerini takip edebilecek. Sağlıklı Hayat Merkezi personeli, hastaya verdiği danışmanlıkla ilgili bilgi notları düzenleyerek, sağlık bilgi yönetim sistemine entegre edebilecek ve birinci basamağa da iletebilecek.
Tüm bilgilere e-nabız üzerinden ulaşılabilecek
Vatandaşlar, tetkik sonuçları dahil tüm sağlık verilerine e-Nabız üzerinden kolayca ulaşabilecek. Ayrıca, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde yapılan danışmanlıklar ve daha önceki tetkik sonuçları da sistem üzerinden takip edilebilecek. Bu dijital entegrasyon sayesinde sağlık hizmetlerinin sürekliliği ve kalitesi artırılacak.
Kaynak:haber merkezi