Sahte tatil ve "mavi tik" dolandırıcılığında 120 bin sosyal medya hesabına işlem yapıldı
İçişleri Bakanlığı, 2024 yılı boyunca yürütülen siber devriye faaliyetleri kapsamında, çeşitli suçlarla ilişkilendirilen 120 bin 926 sosyal medya hesabı hakkında işlem başlatıldığını duyurdu. Bakanlık, bu hesaplarla bağlantılı olarak yapılan suç tespitlerinin detaylarını açıkladı. Bakanlık, yapılan denetimler sonucu 54 bin 144 asayiş suçu, 33 bin 207 terör suçu, 14 bin 554 güvenlik suçu, 3 bin 517 siber suç ve 1604 narkotik suçu tespit edildiğini belirtti. Ayrıca, 12 bin 275 farklı suç da kayıtlara geçti.
YAPAY ZEKA VE 'DEEPFAKE' TEKNOLOJİLERİYLE ARTAN DOLANDIRICILIK GİRİŞİMLERİ
Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, özellikle yapay zeka teknolojilerinin kötüye kullanılmasıyla birlikte 'deepfake' içerikler, sahte ses ve görüntü kayıtlarıyla gerçekleştirilen dolandırıcılık girişimlerinin arttığına dikkat çekti. Siber devriyeler, sahte internet siteleri, manipüle edilmiş görseller ve yanıltıcı ilanlarla kullanıcıları hedef alan dolandırıcılık faaliyetlerini tespit etti. Alışveriş sitelerindeki sahte yorumlar ve beğenilerle ürünlerin öne çıkarılması da dolandırıcılık yöntemleri arasında yer aldı. Ayrıca, sosyal medya platformlarında "mavi tık" gibi vaatlerle kullanıcıların hesap bilgileri çalındı ve bu hesaplar üzerinden siber zorbalık gibi suçlar işlendi.
SAHTE TATİL, HESAP BİLGİLERİ ÇALMA VE YASA DIŞI BAHİS SİTELERİ
Dolandırıcılara 1 milyon lirasını kaptırmıştı: İkinci kattan düşüp hayatını kaybetti
İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, "ücretsiz tatil" ya da "hesap bilgileri paylaşarak kazanç sağlama" gibi vaatlerle kullanıcıların bilgileri çalınmaya çalışıldı. Ayrıca, yasa dışı bahis siteleri üzerinden yapılan paylaşımlar ve bu sitelere yönlendiren reklamlar da siber devriye faaliyetlerinin hedefinde oldu. Bakanlık, fidye yazılımlarıyla bilgisayarların kullanılamaz hale getirilmesi, kişisel bilgilerin ifşası tehdidiyle ödeme talep edilmesi ve oltalama mesajları gibi yöntemlerle vatandaşların tuzağa düşürülmeye çalışıldığını belirtti. Bu dolandırıcılık yöntemlerine karşı siber devriyeler tarafından yoğun mücadele verildiği vurgulandı.
DEVLET KURUMLARI TAKLİT EDİLEREK DOLANDIRICILIK YAPILDI
Devlet kurumlarının logoları kullanılarak sosyal yardım vaadiyle kişisel bilgilerin ele geçirilmesi girişimlerine de rastlanıldığı ifade edildi. Özellikle "e-Devlet onaylı sınavsız ehliyet" gibi yasa dışı teklifler ile vatandaşların dolandırılmaya çalışıldığı kaydedildi.
Siber dolandırıcılık uyarısı: Prof. Dr. Ali Murat Kırık'tan kritik açıklamalar