Santa Maria Kilisesi saldırganı Viskhan Soltamatiov yakalandı

Santa Maria Kilisesi saldırganı Viskhan Soltamatiov yakalandı
MİT'in devreye girmesiyle Santa Maria saldırganı olan Viskhan Soltamatiov İstanbul'da yakalandı.

İstanbul'da 1 kişinin ölümüyle sonuçlanan Santa Maria Klisesi saldırısında MİT çalışma başlattı ve Viskhan Soltamatiov yakalandı. Soltamatiov söz konusu saldırıda saldırının planlayıcısı ve kullanılan silahların tedarikçisi olarak biliniyordu.

Daha önce bu olayla ilgili 25 kişi soruşturma kapsamında tutuklanmıştı. Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü DEAŞ’a karşı ortak bir operasyona imza atarak, DEAŞ'in sözde Horasan Vilayeti (ISKP) unsurlarını, yapılanmaya ait sözde misafirhaneler ile ISKP İstanbul sorumlusunu ve beraberinde hareket eden şahısları daha önce tespit etmişti.

Söz konusu tespitlerin ardından saldırının planlayıcılarından olan DAEŞ'li terörist Viskhan Soltamatiov emniyet güçlerince yakalandı. Yakalanan Soltamatiov MİT istihbaratına göre Afganistan’daki DEAŞ yapılanması olan Horasan Vilayeti’ne (ISKP) bağlı olarak Türkiye’ye yönelik faaliyet gösteriyordu.

TERÖRİSTTEN İTİRAF

Yakalanan terörist Viskhan Soltamatıov’un ifadesinde çarpıcı detaylar ortaya çıktı. Terörist, Santa Maria İtalyan Kilisesi’ne gerçekleştirilen saldırı öncesi planlamaları ve ISKP’nin adam kazanma, finans ve lojistik faaliyetlerine ilişkin konuları aktardı.

NE OLMUŞTU?

tero2.webp

Geçtiğimiz 28 Ocak tarihinde İstanbul'un Sarıyer ilçesinde bulunan Santa Maria Klisesi'ne saldırı düzenlenmiş, 1 kişi hayatını kaybetmişti; sonrasındaysa 60 kişi bu saldırı sonucunda gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan 26'sı da sınır dışı edilmişti ve 34 şüpheliden 25'i tutuklanmıştı.

34 şüpheliden aralarında Amirjon Kholikov ile David Tanduev'in de bulunduğu 25 şüpheli "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan tutuklandı. 9 şüpheli hakkında ise adli kontrol kararı verildi.