Santral için başvuran şirketin sahibi AKP Milletvekili aday adayı çıktı

Santral için başvuran şirketin sahibi AKP Milletvekili aday adayı çıktı
Kırıkkale’de, ormana rüzgar santrali kurmak için başvuran SYCS İnşaat Çimento isimli şirketin, AKP Milletvekili aday adayı olan Yasemin Açık’a ait olduğu ortaya çıktı.

AKP’den defalarca milletvekili aday adayı olan ve hakkında devleti zarara uğrattığı iddiasıyla soruşturma başlatılan Yasemin Açık’ın şirketi SYCS İnşaat Çimento’nun, Kırıkkale ormanlarına rüzgar enerji santralı (RES) kuracağı belirtildi.

Söz konusu şirket, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurarak yedi rüzgâr türbini ve depolama alanı için onay beklerken onay alması durumunda, 851 hektar yani 1198 futbol sahası büyüklüğündeki alanda faaliyet gösterebilecek.

Toplamda 273 milyon TL harcanacak olan proje kapsamında türbinler ormana tırlar vasıtasıyla taşınacak ve orman içerisinde türbinlerin kurulacakları yerlerle birlikte tırlara yolları açmak için de ağaç kesimi yapılacak. Dikilecek türbinlerin 175 metre uzunluğunda olacağı kaydedilirken santral alanı içerisinde mevsimsel akış gösteren derelerin de bulunduğu ifade edildi.

res.png

TEK PROJESİ DEĞİL

Söz konusu şirketin, bu yıl Tekirdağ’ın Saray ilçesinde de RES projesi gerçekleştirmek için adım attığı kaydedildi. Saray’da da orman alanını seçen şirket, bu projesiyle birlikte yedi türbin dikecek ve dört mahalleyi kapsayan proje için 273 milyon TL harcama yapılacak.

Bununla birlikte, Edirne’deki RES projesi için de 8 Temmuz günü, inceleme değerlendirme komisyonu toplanırken Elazığ Baskil’deki güneş enerji santralı projesi için de kısa zamanda onay çıkması değerlendiriliyor.

akp.png

KARDEŞİ ŞİKÂYET ETMİŞ

Söz konusu şirketin sahibi Yasemin Açık, AKP’den üç dönem aday adayı olmuştu. Sahip olduğu şirket üzerinden devleti 400 milyar dolandırdığı iddiasıyla, Açık ve eşi hakkında soruşturma açılmıştı.

Açık’ın mera ve Hazine arazisine kurmak istediği çimento fabrikası için Elazığ İl Özel İdaresi’yle sözleşme imzalanmış ve bu sözleşmede, yasal sınırlara göre en az yüzde 50 ortaklık yerine Elazığ İl Özel İdaresi’ne verilen yüzde 1 payla proje kamu yatırımı şeklinde gösterilmişti. Açık ve eşini şikayet eden kişinin de Açık’ın kardeşi iş insanı Mehmet Yalçın olduğu ortaya çıkmıştı.