Schengen vizesinde kritik Türkiye kararı! Sadece Türk vatandaşları için geçerli olacak

Schengen vizesinde kritik Türkiye kararı! Sadece Türk vatandaşları için geçerli olacak
Yurttaşların artık vize verme oranı yüksek olan ülkelere talep göstermesi nedeniyle Avrupa ülkeleri Schengen vizesi sonrası “uygun kullanım kontrolü” uygulayacağını duyurdu.

Türkiye’de her geçen gün artan enflasyon yurttaşların tatil planlarını yurt dışı için yapmasına yol açtı. Schengen vizesi başvurularında önemli bir artış yaşanırken Schengen ülkeleri, Türk vatandaşlarının yoğun başvuru talepleri karşısında randevu vermekte zorlandı. Son zamanlarda, Schengen vizesine başvuran Türk vatandaşlarına yönelik ret oranı da son derece arttı.

Türk vatandaşlarının da Schengen vizesi alabilmek için vize verme oranı daha yüksek olan ülkelere yönelmesi Schengen ülkelerini harekete geçirdi. Yalnızca Türk vatandaşlarına için alınan bu kararda, birçok Avrupa ülkesi vizeyi alan vatandaşlardan seyahat sonrası vizenin doğru kullanıldığını ispatlamalarını talep edecek. Bu isteği yerine getirmeyen kişiler hakkında da yasal işlem başlatılacak.

vize2.png

“UYGUN KULLANIM KONTROLÜ” UYGULAMASI

Söz konusu uygulama, Türk vatandaşlarının vize aldıktan sonra Schengen bölgesine giriş çıkışlarını izleme ve vizenin doğru bir biçimde kullanılıp kullanılmadığını denetlemeyi hedefliyor. Uygulamanın yalnızca Türk vatandaşları için olması ise büyük tepkilere neden oldu.

YASAL İŞLEM TEHDİTİ

İtalya, Macaristan ve birtakım ülkelerin konsoloslukları Türk vatandaşlarına vize sonrasında bir uyarı mesajı göndererek Schengen vizesinin doğru kullanıldığına ilişkin kanıt sunmalarını istedi. Türk vatandaşlarından, Schengen vizesini aldıkları ülkelerden Schengen bölgesine giriş ve çıkış yaptıklarına ilişkin damga kayıtlarının dökümlerini sunmaları talep edilirken bu kanıtları sunmayan kişilerin hakkında hukuki işlem başlatılacağı belirtildi.