Sokak hayvanlarına ölüm teklifi görüşmeleri ertelendi -Son dakika

Sokak hayvanlarına ölüm teklifi görüşmeleri ertelendi -Son dakika
AKP tarafından Meclis’e sunulan, sokak hayvanlarının öldürülmesini öngören yasa teklifi görüşmeleri ertelendi.

Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu’nda yaklaşık 18 saat boyunca devam eden Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri 22 Temmuz Pazartesi günü saat 14.00’a ertelendi.

Muhalefetten gelen itirazlar üzerine, yasa teklifinin pazartesi günü tekrar görüşüleceği belirtildi.

AKP Milletvekilleri tarafından Meclis’e taşınan Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Vahit Kirişci başkanlığında toplanan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda geçtiğimiz gün görüşüldü. Şiddetli tartışmaların yaşandığı komisyonda, söz konusu teklifin ilk 3 maddesi kabul edildi.

Kabul edilen ilk 3 maddeye göre, Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesinin ekleneceği kaydedildi.

sokak-hayvanlari.png

Sokak hayvanları hakkında yürütülecek çalışmalarda, tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu olduğu için, “sahipli” ve “sahipsiz” hayvan kavramları net bir biçimde tanımlanıyor.

Söz konusu uygulamada, Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" yönteminin kaldırılması sebebiyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapılırken hayvan bakımevinin tanımında, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" ifadeleriyle değişiklik yapıldı.

sokak-hayvanlari2.png

O MADDE YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakım evlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilip bakımının sağlanacak olması nedeniyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesiyle mümkün olabileceği ifade ediliyor.

Kanunun ilkeleri içinde bulunan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir" ibaresi yürürlükten kaldırılıyor.