Tarımda korkunç 2025 senaryosu! Sorunlar derinleşecek

Tarımda korkunç 2025 senaryosu! Sorunlar derinleşecek
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, iktidarın uyguladığı yanlış tarım politikaları nedeniyle 2025 yılının tarım açısından çok zor geçeceğini aktardı.

Son dönemlerde çiftçi eylemleri gitgide artarken tarımda yaşanan kriz derinleşiyor. Tarımı önümüzdeki yıllarda da oldukça zor günler bekliyor.

Destek yetersiz: 2025’te ödenecek 2024 destekleri, halen açıklamazken 2023 yılında 63,4 milyar TL olan tarım desteği bu sene 91,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu rakam, enflasyonun altında kaldı.

GSYH’daki yüzde 1 uygulanmıyor: Tarım Yasası’na göre Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın GSYH’nin en az yüzde 1’inin tarım destekleri için ayrılması gerekmekte fakat AKP iktidarı, yasada var olan bu hükmü uygulamıyor.

Kuraklık artıyor: Yaşanan iklim kriziyle birlikte kuraklık artıyor. Örneğin, Çukurova’da kuraklık sebebiyle sonbaharda bazı ürünler için sulama yapılmayacağı belirtildi. Aynı zamanda birçok yerde halen salma sulama yöntemi kullanılıyor ve bu su tüketimini artırıyor.

Girdi maliyetli: Mazot, gübre, elektrik fiyatları sık sık artış gösteriyor. Akaryakıta hemen heen her hafta zam gelirken işçilik maliyetleri de yükseliyor.

İhracata kısıtlama: İktidar yanlış politikalarının faturasını çiftçiye kesiyor. Fiyat artışlarını kontrol altına alabilmek için ihracata kısıtlama getiriyor, bu durum da pazar kaybına sebep oluyor.

tarim2.png

KRİTİK UYARI

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, konuya ilişkin bir açıklama gerçekleştirerek AKP iktidarının uyguladığı politikaların değişmediği sürece 2025’in tarım için çok daha zor bir yıl olacağını ifade etti. Kemer sıkma politikaları sebebiyle tarıma da yeterli desteğin verilemeyeceğini belirten Suiçmez, tarımsal üretimin planlanması ile sözleşmeli üretici yönetmeliklerinin yayımlandığını fakat bunun için hiçbir hazırlık yapılmadığını iletti.