Tarlada 3, markette 25-30 lira olan domates fiyatları sonrası çiftçiler eyleme geçti

Tarlada 3, markette 25-30 lira olan domates fiyatları sonrası çiftçiler eyleme geçti
Tarladaki fiyatlarla marketlerdeki fiyatların arasındaki fahiş uçurum çiftçiyi çileden çıkarttı, çiftçi eylem yaptı.

Salçalık ve sofralık domatesin tarla ve market fiyatları uçurum niteliğinde açık olunca çiftçiler "Aracılar fiyatı düşürmüyor!" uyarında bulundu. Balıkesir Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, sorunun çözümü için Tarım Kredi Kooperatifleri'nin devreye girdiğini belirterek, "Tarım Kredi alım taahhüdünde bulundu. Ancak fiyat belirsizliği var" dedi.

Pek çok ürünün tarladan, üretimden; marketlere gelene kadarki yolculuğunda üretici ve tüketici arasında çok ciddi yüksek meblağlar söz konusu. Fiyatlar üretim aşamasından ulaşım aşamasına geldiğinde alıcı artan fiyatlardan yakınıyor. Örneğin salçalık domates tarlada 1.5-2 liraya, sofralık domates ise 3 liraya kadar geriledi. Salçalık domatesin üretim maliyetinin 2.5 lira, sofralık domatesin türüne göre farklılık göstermekle birlikte üretim maliyetinin ortalama 10 lira olduğunu aktaran üreticiler, "Ne biz kazanıyoruz ne vatandaş. Kazanan hep aracı" diyerek isyan etti.

Bu durumdan sonra çiftçiler eyleme geçti. Balıkesir Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, salçalık domatesin tarlada 1.5-2 liraya kadar düştüğünü, bu nedenle çiftçinin eylem yapmaya başladığını söyledi. "Bunun toplama hariç kilogram maliyeti 2.5 TL" diyen Dönmez, sorunun salça fabrikalarının taahhüdünü yerine getirmemesinden kaynakladığını söyledi. Dönmez, "Biz fabrikalarla yılbaşında kilogramda 3 lira 75 kuruş üzerinden sözleşme yaptık. Ancak mahsul bol olunca 1.5-2 liradan toplamak istediler. Çiftçiler de eylem başlattı" dedi.