Tasarruf Yok İsraf Var

Tasarruf Yok İsraf Var
Ücret zamlarına kapıyı kapatan AKP iktidarı, israf harcamalarına son sürat devam ediyor. Son 6 ayda bütçe açığı 747,1 milyar TL’ye ulaşırken örtülü ödenek 1 yıl içinde yüzde 205 arttı.

Tasarruf genelgesinin uygulandığı haziran ayında, merkezi yönetim bütçesi 275 milyar 280 milyon lira açık verdi. Ocak-Haziran döneminde ise bütçe açığı toplamda 747 milyar 183 milyon liraya ulaştı.

BirGün'den Havva Gümüşkaya'nın aktardığına göre, kamuda tasarruf genelgesinin ve emekli maaşlarına yapılacak olan zam tartışmalarının sıklıkla gündemde kendine yer bulduğu döneme ait bütçe rakamları, iktidarın israf harcamalarından vazgeçmediğini ortaya çıkardı.

Kaynak olmadığı gerekçesiyle asgari ücrete ve emekli maaşlarına yapılacak zamma direnilen haziran ayında bütçeden 866 milyar 498 milyon TL harcama yapıldı. Bütçe giderleri, geçtiğimiz yılın haziran ayıyla kıyaslandığında yüzde 78 artış gösterdi.

TEMSİL ÖDENEĞİ BİTTİ

2024 yılının ilk yarısında, Tasarruf genelgesinde yüzde 25 oranında kesinti yapılacağı ifade edilen temsil ve tanıtım harcamaları ödeneğinin yüzde 74’ü harcandı.

Mayıs ayında yayınlanan Tasarruf Genelgesi’nde, “Temsil ve ağırlama ödenekleri zorunlu haller dışında kullanılmayacaktır. Uluslararası toplantılar ile milli bayramlar hariç; açılış, konferans, seminer, yıldönümü ve benzeri kutlama ve organizasyonlara ilişkin faaliyetler nedeniyle, gezi, kokteyl, yemek ve benzeri faaliyetler düzenlenmeyecek, hediye verilmeyecek ve diğer adlar altında ödeme yapılmayacaktır” ifadeleri kullanılarak duyurulan temsil ve tanıtma harcamalarında tasarrufun uygulanmadığı, bütçe rakamlarıyla ortaya çıktı.

Haziran ayında 70 milyon 936 bin TL’lik harcamanın 51,4 milyon TL’sini temsil, tanıtma ve ağırlama gideri, 19,5 milyon TL’sini toplantı ve organizasyon gideri oluşturdu. Geçtiğimiz yılın ocak-haziran döneminde 521 milyon 274 bin TL olan temsil ve tanıtma harcamaları yaklaşık 3 kat artış gösterdi ve 1 milyar 375 milyon TL olarak gerçekleşti.

mehmet-simsek2.png

ÖRTÜLÜ ÖDENEK ARTTI

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından harcanılabilen ve hesabı sorulamayan örtülü ödenekten Haziran ayında 932 milyon TL harcandı. AKP iktidarında, örtülü ödenek harcaması 2024’ün ilk yarısında 5 milyar 966 milyon TL’ye yükseldi. Geçtiğimiz yılın ilk yarısında, 1 milyar 951 milyon TL olan örtülü ödenek harcaması yüzde 205 artış gösterdi.

UÇAK KİRALARI KATLANDI

Kamunun israf harcamalarına dahil olan kiralama işlemlerinin tasarruf genelgesine rağmen devam ettiği gün yüzüne çıktı. Haziran ayında 2024 yılının en büyük uçak kiralaması gerçekleşti ve hava taşıtı kiralama gideri, 573 milyon 697 bin TL olarak açıklandı.

Hava taşıtı kiralarına ocak-haziran ayları arasında 1 milyar 581 milyon TL harcama yapılırken 2023’te bu harcamanın miktarı 727 milyon 654 bin TL idi.

Ocak-Mayıs döneminde, 2023 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 108 oranında artan kira ödemeleri 9 milyar 608 milyon TL’ye yükseldi. Bu harcamanın 2 milyar 61 milyon TL’si otomobil kiraları için kullanıldı.

DERNEKLERE 1,5 MİLYAR TL HARCANDI

Bütçede “Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar” ana başlığı altında ifade edilen dernek, birlik, kurum, kuruluş, sandık olarak adlandırılan kuruluşlara yılın ilk yarısında 1 milyar 560 milyon TL harcandı.

"Diğer" olarak isimlendirilen, kar amacı taşımayan kuruluşlar ise aynı dönemde, 178 milyon 457 bin TL harcandığı belirtildi.

BASKIYA 3 MİLYAR HARCAMA YAPILDI

Kırtasiye, yayın, baskı ve cilt giderleri başlığı altında bulunan harcama kalemine ise, ocak-haziran ayları arasında 5 milyar 318 milyon TL harcama yapıldı. Söz konusu harcamanın yüzde 62’si baskı ve cilt gideri olarak ifade edilirken baskı ve cilt gideri 3 milyar 503 milyon TL’ye ulaştı ve geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 48 arttı.