THY’nin tarikatlara yıllarca ayrıcalık tanıdığı ortaya çıktı

THY’nin tarikatlara yıllarca ayrıcalık tanıdığı ortaya çıktı
Türk Hava Yolları’nın, iktidara yakın derneklere ve tarikatlara, yıllarca bedava bilet ve ayrıcalık sağladığı ortaya çıktı.

Türk Hava Yolları’nın (THY), iktidara yakın dernek ve vakıflara yıllardır bedava bilet ve çeşitli ayrıcalıklar sağladığı ifşa oldu. TÜGVA, Okçular Vakfı ve İsmailağa Derneği gibi kuruluşların, yıllar boyunca THY'den binlerce bedava bilet, indirimli yolculuk ve ücretsiz tonlarca bagaj taşıma hakkı gibi ayrıcalıklar elde ettiği ortaya çıktı.

Hisselerinin yüzde 49’u Türkiye Varlık Fonu’nda bulunan THY’nin yaptığı ayrıcalıkların, yalnızca AKP'nin Almanya kolu olan Uluslararası Demokratlar Birliği (UİD) üyeleri ve iktidarı destekleyen gurbetçiler için olmadığı, iktidara yakın birçok kuruma ada aynı ayrıcalıkların tanındığı ortaya çıktı.

Evrensel gazetesinden Bülent Falakoğlu’nun aktardığına göre, THY tarafından İsmailağa tarikatına bağlı İsmailağa Derneği’ne yalnızca 2018-2021 yılları arasında sağlanan avantajların değeri 524 bin dolar.

Aynı zamanda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu vakıflara ve diğer iktidara yakın derneklere uygulanan ayrıcalıkların yüz binlerce doları bulduğu ifade edildi.

thy.png

AVANTANIN DEĞERİ 524 BİN DOLAR

İsmailağa Cemaatinin derneği olan İsmailağa Derneği'ne sadece 2021 yılında, 132 adet yurt dışı ekonomi sınıfı, 244 adet yurt içi ekonomi sınıfı, 11 adet hac ve umrede kullanmak üzere ekonomi sınıfı olmak üzere toplamda 180.000 dolar tutarında biletin hibe edildiği belirtildi.

Ayrıca, THY Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcısı tarafından imzalanan evraktaki bilgilere göre, THY’nin geçtiğimiz yıllarda da söz konusu derneğe bilet hibe ettiği ortaya çıktı. Hibe edilen biletlerin değerlerinin, 2018 yılında 74.000 dolar, 2019 senesinde 110.000 dolar, 2020 yılında ise 160.000 dolar olduğun kaydedildi.

THY ERİŞİM ENGELİ GETİRDİ

Bilgilere erişimin kısıtlandığını belirten Falakoğlu, "2021 yılı ve öncesindeki yıllarda THY tarafından sağlanan ayrıcalıkların ayrıntılarına ulaşılabilirken sonraki yıllara ait protokollere erişim engeli getirildiği için ulaşılamıyor. Bir kamu kurumu olan THY bilgileri paylaşmadığı gibi bilgilere erişilmesini de istemiyor.” ifadelerini kaydetti.