TOKİ’ye yol yapmak için depremzedenin zeytinliğini yok ettiler

TOKİ’ye yol yapmak için depremzedenin zeytinliğini yok ettiler
Hatay Ballıöz’de depremzedenin tapulu arazisinde bulunan zeytinlikler, TOKİ’ye yol yapılacağı gerekçesiyle yok edildi. Çalışmayı yapan Karayolları, Mersin 5. Bölge’ye dilekçe yazan yurttaş, resmi yazının olmadığını öğrendi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden 17 ay geçmesine rağmen, yetkililer depremzedelere verdiği sözleri yerine getirmediği gibi depremzede yurttaşları mağdur etmeye devam ediyor.

BirGün’den İlayda Kaya’nın aktardığına göre, Hatay’ın Defne ilçesinde bulunan Ballıöz Mahallesi’nde tapulu arazisi bulunan depremzede Çiğdem Arslan, arazisini kontrol etmek ve ağaçlarına bakmak amacıyla arazisine gitti. Arazisinde, yaklaşık 500 ağacının söküldüğünü ve bölgede iş makinelerinin olduğunu gören Arslan, çalışmaları durdurabilmek için polis ve jandarmayı aradı. Fakat polis ve jandarma Arslan’a, “Orası bizim yetki alanımızda değil” cevabını verdi.

“BİZ ALANA HER TÜRLÜ GİRECEĞİZ”

Alanda çalışan taşeron firmadan bilgi alan Arslan, projeyi yürütenin Karayolları Mersin 5. Bölge Müdürlüğü olduğunu ve TOKİ için yol yaptığını öğrendi. Yetkililer, müdürlükle iletişime geçen Arslan’a, “Buraya yol yapacağız ve projeyi çizdik’’ yanıtını verdi.

Kendisinden izin alınmayan Arslan’ın araştırmaları sonucunda, projenin resmileşmediği de ortaya çıktı. Yetkili kişilerle tekrar iletişime geçen ve bu defa da, “Zaten kamulaşacaktı" yanıtını alan Arslan, hukuki hakkını sonuna kadar kullanacağını belirtti.

Konuya ilişkin, “Mahallenin üstlerinde bir TOKİ inşaatı başladı ve bitme aşamasında ama yolu yok. Proje yüksek gerilimden geçiyor, gerilim olduğu için orayı kullanmıyorlar ve kaydırarak işlem yapıyorlar. Bu sefer de benim alanıma giriyorlar. İşlemler öncesinde bilgi verilmedi.” ifadelerini kaydeden Arslan, alana depremden hemen sonra geçici konaklama adı altında el koyduklarını ve işlemin karayollarına ait olduğunu ifade etti.

Çiğdem Arslan, “Tam taş duvarı yıkacakken çalışmayı durdurdum ve izin belgesi istedim. Ellerinde belge yok. Karayolları Mersin 5. Bölge Müdürlüğü’nün yaptığını öğrendim. Polis çağırdım, jandarmaya yönlendirdi ve aralarında ‘senin bölgen’ tartışması çıktı. 100 küsür yaşındaki ağaçlarım için tutanak tutulmasını istedim ama tutmadılar. “ açıklamasında bulunurken Karayollarıyla yaptığı görüşmede, yaptıklarının hukuksuz olduğunu söylediğini ve cevap olarak “Biz alana her türlü gireceğiz” ifadelerini aldığını kaydetti.

Arslan, bu durumu kabul etmediğini ve dava açacağını belirtirken 2’inci arazisinde yaklaşık 25 ağacının bulunduğunu, orayı da talan etmek istediklerini iletti.

MÜDÜRLÜĞE DİLEKÇE YAZDI

Çiğdem Arslan, Mersin 5. Bölge Karayolları Müdürlüğü’ne dilekçe yazarak mağduriyet yaşadığını ifade etti ve verdiği dilekçede, “Taşınmazımın üzerine geçici konaklama amaçlı el koyulmuş olup karayolları ‘yol açma projesi’ yapmıştır. Ayrıca kamulaştırma yapmadan proje amaçlı ağaç söküm işlemi habersiz yapılmıştır.” ifadelerine yer verdi.

“Proje hak sahibi bilgisi dahilinde yapılıp hak kaybı yaşanmaması açısından vatandaşa ödemesi yapıldıktan sonra yapılması gerekmektedir. Arsada bulunan örme taş duvarlarımı projeye dahil etmeyerek mağduriyet yaşatan müdürlüğün ‘duvarları yıkma’ ısrarından vazgeçmesini istiyorum.” ifadelerini kullanan Arslan, durumu yargıya taşıyacağını belirtti.