Türkiye'de otomotiv sektörünün zor günler geçirmesi nedeniyle otomotivde işten çıkarmalar artmaya başladı

Türkiye'de otomotiv sektörünün zor günler geçirmesi nedeniyle otomotivde işten çıkarmalar artmaya başladı
Sektörde, girdi maliyetlerinin fazlalığının; rekabetçiliği azalttığı biliniyordu. Hal böyle olunca da sektörde maliyeti tutturmak için tasarrufa gidildi. Tasarrufa önce çalışanlardan başlandı.

OİB Başkanı Baran Çelik, “Şu anda birkaç OEM dışında herkes zarar ediyor. Sürecin nerede duracağını anlamak zor” dedi.

METAL İŞÇİLERİNİN ÜCRET ZAMMI VE OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEKİ ETKİLERİ

1 Eylül itibarıyla, Türk Metal Sendikası ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında yapılan yeni anlaşma, metal iş kolundaki işçilerin saat ücretlerine yüzde 21,30 oranında bir zam yapılmasını öngörüyor. Aynı tarihten itibaren sosyal haklarda da yüzde 51,97 oranında bir artış gerçekleşti. Bu kapsamda, özellikle büyük otomotiv tedarik sanayi firmalarında işçi çıkarmaları gündeme gelmeye başladı. Girdi maliyetlerindeki yükselme ve döviz kurlarındaki sabitlik, rekabet gücünü zayıflatarak katma değerin azalmasına neden oldu. Bu gelişmeler ışığında otomotivciler, önümüzdeki beş ay boyunca kademeli işçi çıkarmalarının süreceğini öngörüyor.

Ekonomideki daralma ve finansal sıkıntıların, hem otomobil satışları hem de ihracat rakamları üzerinde daha fazla etkili olması bekleniyor. Bu durum, sektörde belirsizliğe yol açarak tedirginlik yaratıyor. Bursa’nın önemli sanayi kuruluşlarından biri olan Tofaş Otomobil Fabrikası, geçen hafta vardiya sayısını 1’e indirdiğini çalışanlarına bildirdi.

KALIP ÜRETİMİNDE ÇİN ETKİSİ

o2.jpg

Öte yandan, Türkiye’de sanayi üretiminin azalmasına karşın; otomotiv endüstrisinin Doğu Avrupa’daki üretimleri artış gösteriyor. Bu bölgede yatırım yaparak üretime geçen büyük tedarik sanayi firmaları, sadece montaj hattı olarak kullandıkları tesisleri artık üretime de açmış durumda. Bu gelişme, Türk otomotiv endüstrisinin rekabet gücünü sorgular hale getiriyor. Özellikle kalıp sektöründe, maliyetleri düşürme çabası kalıp üretiminin büyük ölçüde Çinli tedarikçilere kaymasına yol açtı. Türk kalıp üreticileri, Portekiz'den daha yüksek maliyetler nedeniyle Çinli kalıpçılara yönelmek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Portekiz'deki kalıp fabrikalarının kapanması ve yeniden açılması süreci, Türkiye'nin işçilik maliyetlerinin yüksekliğini ortaya koyuyor.

İHRACATTAKİ DÜŞÜŞ VE ARTIŞLAR

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv sektörünün ağustos ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 geriledi. Türkiye’nin ihracatında lider olan otomotiv sektörü, aldığı payı ise yüzde 12,3 olarak korudu. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, ağustos ayında üretime ara verilmesine rağmen ihracat rakamlarının ortalamaların üzerinde olduğunu belirtti. Özellikle Birleşik Krallık, Slovenya ve Romanya gibi önemli pazarlarda çift haneli artışlar yaşandı. Ocak-ağustos dönemi itibarıyla otomotiv ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 artarak 23 milyar 531 milyon dolara ulaştı.

Çelik, sanayicilerin maksimum verimlilik hesapları yaptığını ve otomotiv sektöründe birçok firmanın zararda olduğunu ifade etti. İç pazarda güç kaybının ihracatı da olumsuz etkilediğine dikkat çeken Çelik, KOBİ’lerin finansmana erişimde zorlandığını ve yüksek maliyetlerin sektörü zor durumda bıraktığını söyledi.

YATIRIM VE YERLİLİK ORANLARI

Türkiye’nin otomotiv sektörüne yönelik yeni yatırımların ve kapasitelerin artırılmasına olumlu bakıldığını belirten Çelik, Çinli BYD’nin yatırımlarını değerlendirdi. Çelik, yerlilik oranlarının belirli bir seviyenin altında kalması durumunda teşviklerin etkili olmayabileceğini, ancak zamanla yerlilik oranının artırılmasının mümkün olabileceğini öngördü. Elektronik parçalarda önemli üretimler yapan yabancı tedarikçilerle görüşmelerin sürdüğünü, ancak metal kolunda henüz bir görüşme sağlanmadığını ifade etti. Türkiye’nin otomotiv endüstrisi için önemli bir pazar olmaya devam ettiğini vurguladı.