Türkiye’den kalkan ABD uçağı soluğu İran’da almış

Türkiye’den kalkan ABD uçağı soluğu İran’da almış
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye suikastının yankıları halen devam ederken Arap basınından suikasta ilişkin çarpıcı bir iddia geldi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran’ın başkenti Tahran’da bir suikast sonucu öldürülmesi, Ortadoğu’da hali hazırda var olan gerilimi daha da artırdı. İran, Haniye'nin suikastı nedeniyle İsrail’i suçladı ve bu, bölgedeki gerilimi daha da tırmandırdı.

Bu gelişmeler sürerken Kuveyt gazetesi El Ceride, Haniye suikastına ilişkin dikkat çeken bir iddiayı ortaya attı. El Ceride, ABD’nin gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için Türkiye üzerinden gizli bir diplomatik hamle gerçekleştirdiğini ileri sürdü.

abd2.png

ESİR TAKASININ OLDUĞU GÜN İŞARET EDİLDİ

El Ceride, ABD’li yetkililerin perşembe günü özel bir uçakla gizlice Ankara'dan İran'a geçtiğini öne sürerek uçağın Tahran yakınlarındaki Karan kentine indiğini ve burada İran’ın istihbarat ve dışişleri yetkilileriyle iki saat süren kritik bir görüşme yapıldığını ifade etti.

Aynı gün, Ankara Esenboğa Havalimanında tarihi esir takasının gerçekleşmesi dikkatleri çekti. MİT’in koordinasyonunda gerçekleştirilen takasta; ABD, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus’ta, cezaevlerinde bulunan 26 kişinin takası gerçekleştirildi.

ABD heyeti, İranlı yetkililere İsrail’in başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Ortadoğu’da büyük bir savaş çıkarmak istediğini ve bu oyuna gelmemeleri gerektiğini ifade etti.

jpjpso.webp

“NETANYAHU İRAN’I HEDEF ALDI”

ABD yetkilileri, iddia edilen görüşmede, Haniye suikastından haberlerinin olmadığını belirterek Netanyahu’nun kontrolden çıktığını ve İran’ı hedef aldığını belirtti.

ABD'nin amacının, bölgesel çatışmanın daha fazla büyümesini önlemek için İran’a bir uyarıda bulunmak ve büyük bir savaş çıkmasını engellemek olduğu iddia edilirken ABD heyetinin iyi niyetlerinin bir göstergesi olarak İran’a bazı Mossad ajanlarının listesini sunduğu da ileri sürüldü.

NÜKLEER ANLAŞMA TEKLİF EDİLDİ

Taraflar arasında yapılan görüşmenin sonunda ABD heyeti, İran’a, prestij kaygısıyla saldırı yapmalarını anlayışla karşıladıklarını fakat bu eylemi büyütmemeleri gerektiğini söyledi. Aynı zamanda, hemen bir nükleer anlaşma yapılması durumunda İran’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya büyük bir darbe vurabileceği iddia edildi. Nükleer anlaşmanın Trump döneminin sert politikalarına karşı Biden yönetiminin İran ile daha uzlaşmacı bir tutum sergilemesinin bir yolu olabileceği kaydedildi.

abd.png

BİDEN MEMNUN DEĞİL

Görüşmeler sırasında, Biden yönetiminin İran ile savaşmayı istemediği ve Netanyahu’nun eylemlerinden memnun olmadığı belirtilirken ABD’nin, İran’ın İsrail’e saldırması durumunda İsrail’i savunacağını fakat büyük bir savaş istemediği belirtildi.