Verilen sözler tutulmadı! Depremzedeler haklarını istiyor

Verilen sözler tutulmadı! Depremzedeler haklarını istiyor
Hatay’da depremzedeler Barınma Hakkı Mitingi gerçekleştirdi. Mitingde, tutulmayan sözlere tepki gösteren depremzedeler, “Tek bir canımızı dahi sizin gözü dönmüş rantçı siyasetinize kurban vermeyeceğiz” açıklamasını yaptı.

Milyonlarca yurttaşımızın hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden 545 gün geçti ve geride kalan depremzedeler barınma, eğitim, sağlık ve güvenlik gibi birçok noktada sorun yaşamaya devam ediyor. Depremin üzerinden geçen yaklaşık 18 ayın ardından ise barınma sorunu hala çözülebilmiş değil.

AKP iktidarı, depremzedelere verdiği kalıcı konut sözünü yerine getirmezken üstüne rezerv alan yasalarıyla depremzedeleri daha çok mağdur ediyor. Geçtiğimiz günlerde kira yardımlarının da kesilmesiyle iyice barınamayacak hale gelen yurttaşlar, kendilerine söz verilen kalıcı konutlara herhangi bir bedel ödemeden ulaşmak istiyor.

MİTİNG DÜZENLEDİLER

Hatay Depremzede Derneği ve Deprem Dayanışma Derneği’nin kurduğu Barınma Hakkı Platformu, geçtiğimiz gün bir miting gerçekleştirdi. Antakya’da bulunan Doğuş Okulları’nın önünde toplanıp Sevsen Nevzat Şahin Ortaokulu önüne kadar yürüyen yurttaşlar, “Yitirdiğimiz sevdiklerimizi bir daha göremeyeceğiz ama bundan sonra tek bir canımızı dahi sizin gözü dönmüş rantçı siyasetinize kurban vermeyeceğiz” açıklamasını yaptı.

Yürüyüşün ardından düzenlenen basın açıklamasını platform adına Ece Doğru gerçekleştirirken Doğru, “AKP’nin 22 yıllık iktidarı boyunca kamu kurumlarının özelleştirmesi, halkın doğal varlıklarını talan etmesi, büyük bir kısmı inşaat sektörü üzerinden işleyen bu sermaye birikim rejimini çeşitli yollarla asalak sermaye gruplarına peşkeş çekmesi, deprem vergisi gibi kamu için harcanması gereken paraları insanların gözlerinin içine baka baka ranta harcaması sonucu bu noktadayız. Bu bağlamda devlet tamamen şirkete, halk ise müşteriye dönüştürüldü” ifadelerini kaydetti.

hatay.png

“BİR KEZ DAHA MI ÖLDÜRÜLECEĞİZ?”

Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin “Az hasarlı binalarınızın tadilatını yapın, oturun. Onları yıkmak gibi bir külfete devlet neden girsin” ifadelerini hatırlatan Doğru, “Yasayla teminat istiyor, binalarımızı, mahallemizi terk etmiyoruz!” dedi. Doğru, kira ve eşya yardımlarının da yapılmadığını belirterek, “Verilen sözlerin ve ihtiyacın çok altında olan TOKİ’lerin inşası muammalarla dolu. TOKİ’ler bağımsız denetçiler tarafından dahi denetlenemiyor. Kendi paramızla bir kez daha mı öldürüleceğiz? “ ifadelerini kullandı.

Düzenlenen mitingde, depremzedelerin talepleri şu şekilde sıralandı:

• Bizler müşteri değil depremzedeyiz, kalıcı konutlarımızı bedelsiz istiyoruz!

• Tadilatı yapılmış hasarsız ve az hasarlı, güçlendirmesi yapılmış orta hasarlı evlerimizin yıkılmasına izin vermiyoruz!

• Zaten yetersiz olan kira yardımının artırılmasını ve devam ettirilmesini istiyoruz!

• Türlü belirsizlikleriyle kentimizi rant ve talana açması kaygısı taşıdığımız rezerv alan yasasının iptal edilmesini, kentimizin yeniden inşasının şeffaf ve bilimsel temellere dayandırılmasını istiyoruz!