Yağlık ayçiçeği ön alım fiyatı belli oldu

Yağlık ayçiçeği ön alım fiyatı belli oldu
Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KARADENİZBİRLİK), bu yılki yağlık ayçiçeği ön alım fiyatını belirledi.

Genel Müdür Ünal Erarslan, yaptığı açıklamada; ton başına 19 bin lira olarak duyurulan yeni fiyatın, geçtiğimiz yıl verilen 12 bin 700 liralık rakamın oldukça üzerinde olduğunu belirtti.

Erarslan, ülke genelinde devam eden ayçiçeği hasadına değinerek, özellikle kuraklık ve ekim alanlarındaki daralma nedeniyle bu yıl bölge rekoltesinde yüzde 30’luk bir düşüş yaşandığını ifade etti. Buna rağmen KARADENİZBİRLİK Yönetim Kurulu’nun üreticileri desteklemek amacıyla azami gayret gösterdiğini ve belirlenen ön alım fiyatının üreticilerin lehine olmasına özen gösterildiğini vurguladı.

Erarslan, bu yılki hedeflerinin yaklaşık 35 bin ton ürün alımı gerçekleştirmek olduğunu belirterek, açıklanan fiyatın sadece ön alım fiyatı olduğunu ve piyasa şartlarının değişmesi durumunda ek ödeme yapılabileceğini de sözlerine ekledi. Ünal Erarslan, KARADENİZBİRLİK’in üretici lehine piyasayı düzenlemeye devam ettiğini ve Türkiye'nin yağlı tohum ihtiyacının büyük bir kısmının hala yurt dışından karşılandığını hatırlattı. Bu durumu değiştirmek için devlet desteklerinin artırılması, sulama imkanlarının genişletilmesi ve teşvik edici politikaların devreye sokulması gerektiğini dile getirdi.

Son olarak, belirlenen yeni ön alım fiyatının üreticilere ve Türk tarımına hayırlı olmasını dileyen Erarslan, KARADENİZBİRLİK’in her zaman üreticinin yanında olmaya devam edeceğini vurguladı.