Yarım yüzyıllık uzay çöpü Dünya'ya düşüyor: Riskli ülkeler arasında Türkiye de var

Yarım yüzyıllık uzay çöpü Dünya'ya düşüyor: Riskli ülkeler arasında Türkiye de var
Yaklaşık 50 yıl önce Venüs’e gitmek üzere fırlatılan Sovyet yapımı bir uzay aracı parçasının bu hafta Dünya’ya düşmesi bekleniyor. 14 Mayıs'a kadar düşmesi beklenen modülün düşeceği bölgeler arasında Türkiye de var.

1972 yılında Sovyetler Birliği tarafından Venüs’e gönderilmek üzere fırlatılan ancak yörüngede arızalanarak görevini tamamlayamayan Kosmos 482 adlı uzay aracı, yaklaşık 50 yıl sonra Dünya’ya düşmek üzere. Uzmanlar, bu tarihi uzay çöpünün 10 Mayıs 2025 civarında Dünya atmosferine yeniden giriş yapacağını tahmin ediyor.

KOSMOS 482 NEDİR?

Kosmos 482, Venüs’e iniş yapacak şekilde tasarlanmış ağır ve dayanıklı bir uzay kapsülüdür. Ancak fırlatma sırasında yaşanan teknik arıza nedeniyle kapsül Dünya yörüngesinde mahsur kaldı. Şu anda yeryüzüne düşmesi beklenen parça, bu aracın ısı kalkanlı iniş kapsülü olarak biliniyor.

Venüs atmosferine dayanacak şekilde tasarlanan bu kapsül, yüksek ısı ve basınca karşı son derece dayanıklı. Bu da, normal uzay çöplerinden farklı olarak, atmosferde parçalanmadan yüzeye ulaşma ihtimalini artırıyor. Uzmanlar, bu nedenle düşük de olsa insanlar için risk oluşturabileceğini belirtiyor.

NEREYE DÜŞECEK?

Kalan parçalarının yanmaya dayanıklı olması sebebiyle 500 kilo olarak düşüşe geçmesi beklenen Kosmos 482'nin yerleşim yerlerine düşmesi bekleniyor. Rus yetkililer Kosmos 482'nin Mısır, Suriye, Türkiye ve Azerbaycan bölgelerine düşeceğini ön görüyor.

Dünya'nın %70’i su olduğundan, okyanusa düşme ihtimali daha yüksek. Eğer kara parçasına düşerse bile, insanlara zarar verme riski oldukça düşük olarak değerlendiriliyor.

UZMANLAR NE DİYOR?

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Dr. Jonathan McDowell, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Risk çok düşük, endişe edilecek bir durum yok. Ama yine de kafanıza düşmesini istemezsiniz.”

UZAY ÇÖPLERİ ARTIYOR

Her yıl binlerce parça uzay çöpü Dünya’ya doğru yöneliyor ancak bunların büyük çoğunluğu atmosferde yanarak yok oluyor. Kosmos 482 gibi ısıya dayanıklı kapsüller ise nadir görülen ve daha dikkatli izlenmesi gereken uzay kalıntıları arasında yer alıyor.

TEHLİKE AZ AMA İZLENİYOR

Kosmos 482’nin Dünya’ya düşüşü, bilim dünyasında hem teknik hem tarihi açıdan ilgiyle izleniyor. Uzmanlar halkı panik yapmamaya çağırıyor ancak parçanın yeryüzüne ulaşma ihtimali nedeniyle gelişmeleri yakından takip ediyor.

Kaynak:Haber Merkezi