Yıldız Teknik Üniversitesi'nde sahte diploma skandalı derinleşiyor: Ölen mezunların bilgileri kopyalanmış!

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde sahte diploma skandalı derinleşiyor: Ölen mezunların bilgileri kopyalanmış!
Yıldız Teknik Üniversitesi'nde patlak veren sahte diploma skandalı, endişe verici boyutlara ulaştı. Yapılan incelemeler sonucunda, 11 kişinin sahte diploma aldığı ortaya çıktı.

Yaşanan bu sahte diploma skandalı daha da şaşırtıcı bir hal aldı. Bu diplomaların; üniversitenin hayatta olmayan eski mezunlarının bilgileri kullanılarak düzenlendiği belirlendi.

ONLINE SİSTEMDEKİ İHLAL

Geçtiğimiz günlerde, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden alınmış gibi gösterilen sahte diplomaların, üniversiteyle hiçbir bağlantısı olmayan kişilere satıldığı iddia edilmişti. Halk Tv programcısı Murat Ağırel'in gündeme taşıdığı skandal olayda bu dolandırıcılığın, YTÜ’nün de aralarında bulunduğu pek çok üniversiteye yazılım desteği sunan bir şirketin hacklenmesiyle gerçekleştirildiği belirtildi. İddiaların merkezindeki Proliz Yazılım Şirketi’nin kurucusu Gökmen Çiftçi, durumu Hürriyet'e anlattı.

YAZILIM ŞİRKETİNİN AÇIKLAMALARI

Çiftçi, sistemlerinin 2009'dan beri Türkiye’de hem devlet hem de vakıf üniversiteleri tarafından kullanıldığını belirtti. Mezun listelerinin üniversiteler tarafından onaylandıktan sonra YÖKSİS’e bildirildiğini ve e-Devlet üzerinden görüntülenebilmek için bu bilgilere ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

Sahte diploma olayının, üniversitenin bir çalışanının şifresinin ele geçirilmesi sonucu meydana geldiğini ifade eden Çiftçi; dolandırıcıların sahte bir e-posta yoluyla bu bilgiyi edinebilmiş olabileceğini dile getirdi. YTÜ’deki olayda, dolandırıcıların 8 kişiyi mezun gibi gösterip bu bilgileri YÖKSİS’e ilettikleri tespit edildi. Ölen mezunların bilgilerinin değiştirilmesi sayesinde sistemin otomatik uyarı göndermediği belirtildi.

GELECEKTEKİ RİSKLER

Sistemlerinin her işlem kaydını tutabildiğini vurgulayan Çiftçi, YTÜ'nün 2022 yılında Proliz ile çalışmaya başladığını ve bu tarihten önceki sistemin farklı olduğunu, dolayısıyla sahte diploma alan kişi sayısının daha fazla olabileceğini kaydetti. Şimdi ise, vefat eden mezunların bilgileri sistem üzerinden asla değiştirilemeyecek.

Bu skandal, üniversite diplomasının ne kadar kolay bir şekilde istismar edilebileceğini gözler önüne seriyor ve gelecekte benzer olayların önlenebilmesi için daha sıkı önlemler alınması gerektiğini gösteriyor.