YÖK Suriye'deki üniversitelerin yeniden yapılanmasında gönüllü oldu
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Suriye’deki yükseköğretim alanına Türkiye olarak destek vermeye hazır olduklarını açıkladı. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı’nda konuşan Özvar, Türkiye’nin yükseköğretim tecrübesini Suriye’yle paylaşarak, oradaki üniversitelerin gelişimine katkı sağlayacaklarını belirtti. YÖK olarak Suriyeli öğrencilere her türlü desteği verme noktasında temaslarını sürdürdüklerini ve bu desteği yükseköğretim alanında vereceklerini ifade etti.
"Türkiye öğrenciler için cazibe merkezi"
Bakan Fidan: Suriye'deki durumdan ekonomik fırsat çıkabilir
Toplantıya Ege, Akdeniz ve Kıbrıs bölgelerinden 43 üniversitenin rektör ve temsilcilerinin katıldığını belirten Özvar, Türk üniversitelerinin uluslararası öğrenciler için de önemli bir cazibe merkezi haline geldiğini vurguladı. Özvar, ülke sınırlarının ötesinde yükseköğretimde büyük bir etki yaratmaya devam ettiklerini, üniversitelerin sadece Türkiye’nin kalkınmasında değil, dünya genelindeki gelişmelerin de önünü açtığını söyledi.
Özvar, Suriye’deki eğitim sistemiyle ilgili yaşanan sıkıntıların üstesinden gelmek için, Türkiye’nin yükseköğretim alanındaki deneyim ve birikimini Suriye paylaşmaya hazır olduklarını dile getirdi. Özvar, "Suriye’de halkın teveccüh edeceği bir demokratik düzenin kurulmasıyla birlikte, Türkiye olarak Suriye'deki üniversitelerin kalkınmasına ve gelişmesine katkı sunmaya devam edeceğiz" dedi.
"Türkiye küresel çaptaki üniversite etkinliğinden daha fazla pay alacak"
2025-YÖKDİL/1 başvuruları başladı
Yeni eğitim anlayışına değinen Özvar, yükseköğretim ve araştırma kalitesinin arttırılması gerektiğini, üniversitelerin kapasitesini kaliteyle taçlandırarak, küresel rekabette daha üst sıralarda yer almayı hedeflediklerini söyledi. Özvar, üniversitelerle birlikte Türkiye’nin ihtiyacı olan nitelikli beşeri sermayeyi yetiştirmeye devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, organize sanayi bölgelerinde meslek yüksekokul sayısının artırılmasını arzu ettiklerini ve bu alandaki yatırımların artarak devam edeceğini ifade etti.
2030’a doğru yükseköğretim vizyonu toplantısının temel hedeflerinin, dijital öğrenme, yeni beceriler kazandırma ve üniversitelerin uluslararası arenada daha görünür hale gelmesi olduğunu belirten Özvar, gelecekte üniversitelerle ilgili büyük fırsatlar ve zorluklarla karşılaşılacağına dikkat çekti. Özvar, Türkiye’nin üniversitelerinin dünya genelinde daha fazla dikkat çekeceğini ve uluslararası öğrenci hareketliliğinden daha fazla pay alarak küresel eğitimde önemli bir oyuncu olacağını ifade etti.
Kaynak:dha