Yüzlerce Akbank mağduru için mahkemeden emsal niteliğinde karar çıktı! Mahkeme “Ödetemezsiniz” dedi

Yüzlerce Akbank mağduru için mahkemeden emsal niteliğinde karar çıktı! Mahkeme “Ödetemezsiniz” dedi
Mahkeme, hesapları boşaltılan ve adlarına kredi çekilerek borçlandırılan yüzlerce Akbank mağduru için emsal teşkil edecek bir karara imza attı.

Hesapları boşaltılarak adlarına kredi çekilen ve borçlandırılan yüzlerce Akbank mağduru, sesini duyurmaya çalışıyor. Banka, dolandırıcılar tarafından adlarına kredi çekilerek borçlandırılan yüzlerce yurttaştan kredi taksitlerini ödemesini talep ederken mahkemeden önemli bir karar geldi.

Hatice Şap isimli bir yurttaş, Ankara Tüketici Mahkemesi’ne başvurdu ve Akbank'a dava açtı. Şap, 9 Mayıs günü, Akbank’tan adına 100 bin TL kredi çekildiğini ve ek hesabından da 49 bin 437 TL çekilerek yaklaşık 150 bin TL borçlu durumunda bırakıldığını ifade etti. Avukatı aracılığıyla mahkemeye sunduğu dilekçede, Akbank’tan 165 bin 600 TL maddi tazminat ve 75 bin TL manevi tazminat talep eden Şap, kredi ödemelerinin de durdurulmasını istedi.

banka.png

“SORUMLULUK BANKAYA AİT”

Avukat Eminağaoğlu ise Akbank’ın kusurlu ve sorumlu olduğuna dikkat çekerek, “Bankaların, müşterilerindeki güven ilişkisini bozmadan faaliyetlerini yerine getirmek, her türlü güvenlik sistemlerini kurmak ve korumak yükümlülüğü bulunmaktadır.” ifadesini kullandı.

Müvekkilin kusundan söz edilemeyeceğini ifade eden Eminağaoğlu,” Davalı tarafından hesabın ele geçirilmesine neden olunması, aynı hesaptan çok kısa aralıklarla müvekkile onay kodu da gelmeden farklı hesaplara birden çok transfer yapılması, her bir işlem için onay kodu istenmemesi, tüm bu durumlar karşısında bankanın ayrıca hesabı bloke etmemesi, diğer bankalarla iletişime geçmemesi, bankanın sorumluluğunu gösterir.” açıklamasında bulundu.

Akbank, üzerindeki bütün sorumluluklarını yerine getirdiğini öne sürse de, Ankara 13. Tüketici Mahkemesi, 13 Haziran 2024 tarihinde, Hatice Şap’ın Akbank’a yapmak zorunda olduğu ödemelerinin yargılama sonuna kadar tedbiren durdurulmasına hükmetti.

akbank.png

EMSAL NİTELİĞİNDE

Mahkemenin ihtiyati tedbir kararı ile kredi taksitlerinin ödemesini durdurmasına itiraz eden Akbank’ın itirazı reddedilirken davanın bir sonraki duruşması, 23 Ekim’e ertelendi.

EMNİYET: SUÇLU BANKALAR

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Asayiş Suçlarıyla Mücadele Çalıştayı’nın sonrasında dikkat çeken bir rapor hazırlanmıştı. Söz konusu raporda, “Bankalar, dolandırıcılık sonucu kendi şubelerinde aktarılan paraya bloke koyulması talebini kanunen hukuki nedenlerle kabul etmemektedirler. Dolandırıcılar yakalanamasa bile mağdurun zarar görmesini engelleme ihtimalini düşürmektedir.” ifadelerine yer verilirken dolandırıcılığa karışan tespit edilmiş 18 bin IBAN’ın olduğu fakat bu IBAN sahiplerinin kimlik bilgilerine erişilemediği aktarıldı.