CHP Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin hakkında suç duyurusunda bulundu

CHP Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin hakkında suç duyurusunda bulundu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in son dönemdeki açıklamaları nedeniyle suç duyurusunda bulundu.

CHP'liler, Tekin'in cumhuriyet ve laiklik ilkesine yönelik ifadelerini, Anayasa'ya aykırı bulduklarını belirterek Ankara Adliyesi önünde bir araya geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş'ın öncülüğünde yapılan açıklamada, Tekin'in açıklamalarının, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 81. maddesine ve laiklik ilkesine ters düştüğü ifade edildi. Özçağdaş, Tekin'in beyanlarının kamuoyunda yanlış anlamalara yol açtığını ve laiklik ilkesine yönelik kasıtlı bir çarpıtma içerdiğini savundu.

Özçağdaş, Tekin’in laiklik ilkesini yalan ve çarpıtılmış ifadelerle hedef aldığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Laiklik, Anayasamızda yer alan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşlarından biri olan bir ilkedir. Bu ilke, halkın inanç ve ibadet özgürlüğünü güvence altına alırken, devletin dini kurallar yerine akıl ve bilime dayalı bir yönetim anlayışını benimsemesini ifade eder. Yusuf Tekin, Anayasa’ya sadık kalacağına dair ettiği yemine aykırı davranmıştır.”

GÖREVDEN ALINMA ÇAĞRISI

CHP, Milli Eğitim Bakanı Tekin’in görevi kötüye kullandığını ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiğini savundu ve Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 216. maddesi kapsamında soruşturma başlatılmasını talep etti. Suç duyurusu dilekçesinde ayrıca, Tekin’in laiklik karşıtı beyanlarının Anayasa’nın “İnkılap Kanunlarının Korunması” başlıklı 174. maddesini ihlal ettiği de ifade edildi.

Özçağdaş, açıklamasında Tekin’in görevden alınması gerektiğini, “Milli Eğitim Bakanlığı gibi hassas bir görevi üstlenen bir kişi, laiklik karşıtı ve halkı ayrıştırıcı ifadelerle gündeme gelmemelidir. Bu zihniyetin, çocuklarımızın eğitimine olumlu bir katkı sunması mümkün değildir." diyerek belirtti.

NE OLMUŞTU?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, AKP Batman Merkez İlçe Kongresi’nde laiklikle ilgili açıklamalar yapmıştı. Tekin, laiklik anlayışında halkın değerleriyle uyuşmayan bir yaklaşım sergilendiğini savunmuştu. Tekin'in açıklamaları şöyle,

“Laiklikten ne anladığımız önemli. 1940’lı yıllardaki laiklik anlayışınız, camilerin kapısına kilit vurmak ve insanların dini özgürlüklerini kısıtlamaktı. Ben evrensel laiklikten yanayım; inanç özgürlüğünün devlet güvencesinde olması gerektiğini savunuyorum. Ancak sizin laiklik anlayışınız, Müslümanların inanç özgürlüğünü kısıtlayan bir prangadır."

Kaynak:Karar