Dışişleri Bakanlığı yandaşların AB fonu aldığını yalanlamadı! Herkese foncu diyenler foncu çıktı

Dışişleri Bakanlığı yandaşların AB fonu aldığını yalanlamadı! Herkese foncu diyenler foncu çıktı
Dışişleri Bakanlığı, yandaş kurumların AB fonu aldığını doğrular nitelikte bir açıklamaya imza attı.

Dışişleri Bakanlığı, bugün BirGün’den Mustafa Bildircin’in “Esas foncular iktidar sahipleriymiş!” başlıklı haberine ilişkin bir açıklama gerçekleştirdi. Söz konusu haberde, medya organlarını, gazetecileri ‘foncu’ diye hedef alan iktidarın desteklediği vakıf ve derneklere yüz binlerce avroluk Avrupa Birliği (AB) fonu aktarıldığı ifade ediliyordu.

Bakanlığın gerçekleştirdiği açıklamada, TÜGVA, TÜRGEV, İHH ve Diyanet Vakfı gibi iktidara yakın dernek ve vakıfların AB fonu aldıkları yalanlanmazken AB hibelerinin belirli vakıflara verilmediği ileri sürüldü.

Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Destek sağlanan tüm çalışmalar ise Avrupa Komisyonu’nun yayımladığı kurallara uygun şekilde ve Avrupa Komisyonu’nun denetiminde hayata geçirilmektedir” ifadelerini kullandı.

UZMANLAR SEÇİYORMUŞ

Söz konusu açıklamada, “Bazı yayın organlarında yer alan, AB fonlarının Türkiye Ulusal Ajansı tarafından belli vakıf ve derneklere tahsis edildiği yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.” denilirken Türkiye Ulusal Ajansı’nın, 2004 yılından bu yana yurttaşlara yurt dışında eğitim, staj ve gönüllülük gibi yollarla bireysel ve mesleki gelişim imkanı sağladığı belirtildi.

“Ajans üzerinden kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının yurt dışındaki ortakları ile iş birliği içinde ürettikleri projelere hibe desteği sunulmaktadır.” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, “Bu çerçevede, 2004 yılından bu yana 39 binden fazla projeye hibe tahsis edilmiş ve 630 binden fazla vatandaşımıza yurt dışında bireysel ve mesleki gelişim fırsatı sağlanmıştır.” ifadeleri kaydedildi.

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Erasmus+ Programı kapsamında tahsis edilen fonların yaklaşık yüzde 46’sı üniversitelere yüzde 23’ü meslek liselerine, yüzde 15’i okullara, yüzde 11’i gençlik kuruluşlarına ve yüzde 5’i ise yetişkin eğitimi ile ilgili kuruluşlarına verildiği iletilirken “Türkiye Ulusal Ajansı’na sunulan tüm başvurular Ajans dışından, bağımsız uzmanlar tarafından değerlendirilmekte ve hibe almaya hak kazanan projeler bu uzmanlar tarafından tespit edilmektedir. Destek sağlanan tüm çalışmalar ise Avrupa Komisyonu’nun yayımladığı kurallara uygun şekilde ve Avrupa Komisyonu’nun denetiminde hayata geçirilmektedir.” ifadeleri kullanıldı.