Numan Kurtulmuş'tan 'Can Atalay' açıklaması: AYM'nin bize yazdığı bir metin yok

Numan Kurtulmuş'tan 'Can Atalay' açıklaması: AYM'nin bize yazdığı bir metin yok
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği “hak ihlali” kararına rağmen tahliye edilmeyen Can Atalay hakkındaki tartışmalara dair konuştu.

Gezi Parkı davasından tutuklanan ve 31 Mart yerel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay Milletvekili olarak seçilen Can Atalay, AYM’nin “hak ihlali” kararına rağmen tahliye edilmedi. Bu duruma tepkiler gelmeye devam ederken AKP cephesinden yeni bir açıklama geldi.

İLK 4 MADDE TARTIŞMASI

HaberTürk’ün canlı yayınında gündeme dair sorulara cevap veren TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa’nın ilk 4 maddesinin değiştirileceğine ilişkin tartışmalar hakkında konuştu ve "İlk 4 madde tartışması yapmanın ben zaman kaybı olduğuna, Türkiye'de lüzumsuz tartışmaların kapısını açacağına, bu anayasa tartışmalarını da başından zehirleyeceğine inanıyorum" ifadelerini kaydetti.

Meclis'te bulunan partilerin tamamının ya yeni anayasa ya çok köklü bir anayasa değişiklik teklifini, parti programlarında veya seçim beyannamelerinde ifade ettiğini belirten Kurtulmuş, "Şimdi birinci tur bitti. Bundan sonrasını inşallah güzel, açık bir şekilde yürüteceğiz. Sadece siyasi partiler değil, bütün toplum kesimlerine yayacağız. TBMM'nin öncülüğünde bu süreç yürütülecek." dedi.

erdogan-20.png

'MAHKEME KARARINI DEĞİŞTİREMEYİZ'

Kurtulmuş, kendisine yöneltilen, Can Atalay'ın milletvekilliğini düşürülmesine ilişkin tutumuna yönelik eleştiriler hakkındaki soru üzerine açıklama yapan Kurtulmuş, "Bizim prosedürlerimiz içerisinde Anayasa Mahkemesi’nin bize yazdığı bir metin yok. Dolayısıyla biz Anayasa Mahkemesinin hangi kararını okutacağız? Bana birisi 'TBMM Başkanı yazı yazmış ve falanca mahkemenin verdiği yargı kararını ortadan kaldırmış' diye bir yol söylesin. “ ifadelerini kaydetti.

Kurtulmuş, “TBMM olarak her şeyi yapabiliriz. İsterse yüksek yargı kurumlarının fonksiyonlarını bile değiştirebilir, Anayasa değişikliği yapar, yasamanın böyle bir gücü var ama yasamanın bir mahkeme kararını değiştirme gücü yok." açıklamasını yaptı.