Özgür Özel “Anayasa kadar önemli” diyerek çağrı yaptı

Özgür Özel “Anayasa kadar önemli” diyerek çağrı yaptı
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 'Eğitim Sendikalarıyla Buluşma' programında konuşma yaptı. CHP’nin eğitim müfredatına Anayasa kadar önem verdiğini vurgulayan Özel, Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, 'Eğitim Sendikalarıyla Buluşma' programında bir konuşma gerçekleştirdi. Eğitim müfredatının ulusal mutabakatla hazırlanması gerektiğini ve eğitimdeki sorunlardan ziyade çözüm önerilerini de halkın duymasını istediklerini ifade eden Özel, “Eğitim sendikalarının yöneticileri var. Emekli öğretmenlerin de temsilcileri var. Ben iki emekli öğretmenin çocuğuyum. Sadece eğitimdeki sorunları değil, ne yapardık kısmını da gölge kabinemizde aldığımız kararları da kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

Kısa, orta ve uzun vadeli bir program yapılması ve ulusal bir mutabakat aranmasının beklendiğini ifade eden Özel, “Dünyanın gelişmiş pek çok ülkesinin önemli farklarından biri, ulusal bir mutabakatla eğitim müfredatı oluşturulması ve iktidar değişince bunun değişmemesi." ifadelerini kullandı.

Özel, "Müfredat yapmayı anayasa yapmak kadar önemli görüyoruz" ifadesini kaydederek anayasa yapma konusundaki çağrıların müfredat için de yapılması gerektiğini belirtti.

okul.png

"ANAYASA YAPMAK KADAR ÖNEMLİ"

Anayasa yapma noktasında sürekli bir çağrının olduğunu ileten Özel, “Anayasa için söylenen pırıltılı sözleri müfredat için de duymak istiyoruz. Bu, ulusal bir meseledir. Buradaki temel hedef 'kendine göre' nesil yatıştırmak olunca sıkıntılar başlıyor.” dedi.

Özel, Milli Eğitim Bakanlığı’nın en çok değişen bakanlık haline geldiğini ileterek “AKP’nin milli eğitim bakanlarını dinlediğimde yılların muhalefet partisi iktidar olmuş gibi hissediyoruz." ifadesini kaydetti.

ozel-1.png

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU’NA TEPKİ

Konuşması sırasında, Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifine de değinen CHP lideri, "Yine birden bu kanun Meclis gündemine getirildi. Yeterince tartışılmadan dayatma şeklinde geçirilmeye çalışıldı. Meclis'teki direnişle ekime kadar ertelendi. Ekim ayına kadar zamanımız var. Bizlere ve sizlere düşen yapıcı öneri ve katkılarla bu teklif için iyi bir kamuoyu oluşturmak. Bu teklif, atanmayan öğretmenlerin diplomalarını çalma adımıdır" açıklamasında bulundu.

Özel, atanmayan öğretmen sayısının 1 milyonu geçtiğini anımsatarak "'Atanamayan öğretmen' diye bir söylem ürettiler ve bu teklif yasalaşırsa gerçekten onları kusuru olan öğretmenlere çevirip diplomalarını çalacak" ifadesini kaydetti.

Yaptığı konuşmada, özel sektör öğretmenlerinin sorunları hakkında da açıklamalarda bulunan Özel, "2014 yılında bir gece yarısı bir torba yasa içinde özel okul öğretmenlerinin taban maaşını elinden aldılar. Özel okulda çalışan öğretmenler açısında kamuyla kıyaslama olduğu için son derece güvenli bir alandı. 2014'te lobicilik faaliyetlerinin temsilcisi olan milletvekilleri bakanı ve cumhurbaşkanını ikna ettiler ve bir gece yarısı teklifiyle taban maaşı elinden aldılar. “ ifadelerini kaydetti.

2002 yılında alınan en düşük öğretmen maaşının 635 lira olduğunu ve bu maaşla 20 çeyrek altın satın alınabildiğini belirten Özel, “Bugün en düşük öğretmen maaşı 41 bin TL ve 9,5 çeyrek altın alabiliyor. AKP döneminde öğretmene verilen en düşük maaş ayda 10 çeyrek altın kaybetmiş. Bütün öğretmenlerimize bunu dikkatlice düşünmelerini tavsiye ediyorum." dedi.