Rusya'dan çarpıcı Türkiye iddiası: Suriye’de askerlerini çekmeyi görüşmeye hazır!

Rusya'dan çarpıcı Türkiye iddiası: Suriye’de askerlerini çekmeyi görüşmeye hazır!
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye ve Suriye ilişkilerine ilişkin dikkat çeken bir iddiayı ortaya attı. Türkiye’nin Suriye'deki askerlerini çekmeyi görüşmeye hazır olduğunu ileten Lavrov, belirli şartlar üzerinde anlaşmaya varılmadığını öne sürdü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Russia Today (RT) televizyonuna Türkiye-Suriye ilişkilerindeki olası normalleşmesine ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Lavrov, Türkiye'nin, “Suriye'deki askerlerini geri çekmeyi görüşmeye hazır olduğunu ancak henüz belirli şartlar üzerinde anlaşmaya varılmadığını” ileri sürerek, “Türkler buna (Suriye'den Türk askerlerinin çekilmesi) hazır ama henüz belirli parametreler üzerinde anlaşmaya varılmadı. Mültecilerin geri dönüşü, Türk birliklerinin varlığını gereksiz kılacak terör tehdidini bastırmak için gerekli önlemler hakkında konuşuyoruz. Bütün bunlar çalışmalarda var” açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında 2010 yılından önceki sıcak ikili ilişkilerin normalleşme sürecine olumlu yönde katkı yapabileceğini belirten Lavrov, Şam yönetiminin, “Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için Türk askerlerinin Suriye'den nihai olarak çekilme sürecine ilişkin net bir karar alınması gerektiğini söylediğini” vurguladı.

erdogan-14.png

Rusya, Türkiye, Suriye ve İran'ın yakın gelecekte Ankara ve Şam arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini görüşmek üzere bir toplantı daha gerçekleştirmeyi planladıklarını ileten Lavrov, “Geçen yıl hem savunma hem de dışişleri bakanlıkları ve özel kurumların katılımıyla toplantılar düzenlemek için büyük çaba sarf ettik. Bu toplantıları Suriye Arap Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yol açabilecek koşulları görüşmek için kullandık.” ifadelerini kullandı.

Lavrov, söz konusu toplantılara Türkiye, Suriye, Rusya ve İran temsilcilerinin katıldığını ifade ederek “Şimdi yeni bir toplantı hazırlamanın makul olacağına inanıyoruz. Öngörülebilir bir gelecekte bunun gerçekleşeceğinden eminim.” dedi.