Saraçhane'nin gaz maskeli semazeni ilk kez konuştu
İBB Başkanı ve Cumhurbaşkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınması ve tutuklanması ile başlayan protestolar Saraçhane'de devam etti.
İmamoğlu protestolarına 20 ayrı soruşturma: 819 kişiye dava açıldı
Saraçhane'deki Bozdoğan Kemeri önünde protestocular, eylem yaptı. Kemerden geçişe polis izin vermedi. Saraçhane'de devam eden eylemlerde semazen kıyafeti giymiş bir protestocu odak noktası oldu. Birçok kişi Gezi'de Duran Adam gibi eylemlerin sembol ismi olarak semazeni gösterdi.
25 yaşında olduğunu ve Trabzon Of'lu olduğunu söyleyen protestocu, İstanbul’da yaşadığını ve gönüllü bir arama-kurtarma ekibinde görev yaptığını belirtti.
Lise öğrencilerinden yasakçı müdüre protesto: Hep bir ağızdan Gençliğe Hitabe’yi okudular
Semazen kıyafeti giyen protestocu Sözcü'den Tuğba Nur Çelik'e konuştu.
Gaz maskeli semazen, “Bir yandan üniversiteye hazırlanıyorum. Malum hayatın ne getireceği belli olmaz" deyip psikoloji ve sosyoloji alanlarında kendini geliştirmeye çalıştığını ifade etti.
Semazen kıyafetiyle protestoya katılma motivasyonunu ise şu sözlerle anlattı:
*"Nefret, ‘onlar yüzünden’ der; sevgi ise, ‘her şeye rağmen’... Enerjisel olarak da çevre atmosferini değiştirebileceğim bir kıvılcım oluşturabileceğim alanın burası olmasına karar verdim..
*Günümüz çağında insanın manevi ve demokratik anlamda özellikle Türk halkı açısından değerlerine hala sahip çıkması bizleri avrupalılaştırmaktan ziyade kendi özümüze ne kadar bağlı olduğumuzun ve Türkiye'nin bulunduğu topraklarda ne kadar değerli olduğunun bir göstergesi"
İmamoğlu protestolarında tutuklanan gençlere "siyasi yasak" talebi
*Gösteriler sırasında polisle halk arasında gerginlik yaşanırken, Bozdoğan Kemeri çevresinde semazen kıyafetiyle eyleme katılan protestocu, sakinlik ve içsel yolculuk temasıyla dikkat çekti:
*"Yaradılanı yargılamadan önce gönül kalp süzgecinden geçirebilenler ne mutlu olsun onlara!" Sema ederken dünya ile titreştikçe insanlar ile de aynı zamanda titreştim her bir kardeşimizin ruhunu hissettim.
*Kalp yorulur. Cam kırılır, çatlaklar onarılır, zaman geçer insan beşer şaşar bu gençlik bir daha gelir mi
*Kendisini bir sembol olarak görmediğini, ama eyleminin bir anlam taşıdığını vurgulayan protestocu, Gezi eylemleriyle kıyaslanan Saraçhane protestolarında Z kuşağının etkisine de değindi:
"Toplumumuzun dini değerleri önemsediği bu bağlamda da siyasi açıdan da gerçekler uyku misali ne kadar büyük bir yanılsama ile halkın belli bir kitlesine sunulduğu aşikar.
*Gençler ve ben dahil olmak üzere bu jenerasyonun dini değerlerinin akıl dini mi mantık dini mi sorusuna vereceği cevap ister tomaların önünde kitap okuyan kadın olsun, ister Türk bayrakları ile barikatın önünde duran gençler olsun isterse sema dönen birisi olsun.
İmamoğlu protestolarında 139 kişiye tek sayfalık iddianame: 67’si 25 yaş altı
*Bu gösteriş biçimleri geçmişini bilen ve bir daha tarihi tekerrür etmek istemeyen uyutulamayan bilinçli bir neslin yansımalarıdır."
"YOLCULUKTA KARŞIMIZA ÇIKAN..."
Fotoğraflarının gündem olmasının ardından aldığı tepkilerle ilgili olarak ise şunları söyledi:
*Çevremin göstermiş olduğu tepki benim için anlam ifade etmiyor. Kimine göre anarşist kimine göre kahraman gözü ile bakıldım. Yolculukta karşımıza çıkan tepkiler değil etkiler anlam bulur.
İmamoğlu protestolarının bilançosu: 20'si çocuk 447 kişi gözaltında, 177 kişi tutuklu
ETKİ AJANI SUÇLAMASINA YANIT VERDİ
*Tabii ki hiçbir siyasi görüşün ithamlarını yadırgamıyorum. Hakkın yanında olan hakkın gözü ile hakikati görür. Şüphesiz özde biz bir insan olmaya geldik dünyaya. Düşman değil.
Saraçhane protestolarında dikkat çeken bu figür, sosyal medyada da “Duran Adam” ve “Kırmızı Elbiseli Kadın” gibi sembollerin yanına yazılmaya başlandı.
Semazen ise bu konuda, “Dün duran adam, bugün ağlayan adam, yarın özgür yaşayan kadın… Mana kalıcı; insanlık adına bir ses olabildiysek ne mutlu Türküm diyene” ifadelerini kullandı.
Kaynak:Sözcü