Türkiye’de 'Halay Operasyonları': Sezai Temelli’den sert tepki

Türkiye’de 'Halay Operasyonları': Sezai Temelli’den sert tepki
Türkiye genelindeki 'halay' operasyonlarında birçok kişi gözaltına alındı ve tutuklandı. DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, bu operasyonları Kürtçeye ve halk kültürüne tahammülsüzlük olarak değerlendirerek sert bir şekilde eleştirdi.

İstanbul ve çeşitli illerde düzenlenen düğünlerde halay çeken kişilere yönelik gözaltı ve tutuklamalar yapıldı. Sezai Temelli, bu uygulamaların halk kültürüne ve Kürtçeye karşı büyük bir tahammülsüzlük olduğunu vurguladı. Temelli, "Çok büyük tahammülsüzlük var ve bunu kolluk güçleri eliyle sergiliyorlar," dedi. Mersin ve Ağrı’daki gözaltılara da dikkat çeken Temelli, Mersin’de halay çeken gençlerin işkenceyle gözaltına alındığını ve Ağrı’da bir düğünde halay çektikleri için gençlerin gözaltına alındığını belirtti. Temelli, bu durumun halk kültürüne ve Kürtçeye yönelik bir tahammülsüzlük olduğunu ifade etti.

VALİ AÇIKLAMA YAPTI

109471119-sezai-jpg.webp

Siirt Valisi’nin, halay çeken kadınları halkın huzurunu kaçırdıkları gerekçesiyle gözaltına aldırdığı iddialarına da değinen Temelli, "Gerçekten merak ediyoruz, siz düğüne gittiğinizde ne yapıyorsunuz?" şeklinde bir soru yöneltti. Temelli, Kürt halkının kültürüne sahip çıkmaya devam edeceğini ve halaylar çekip Kürtçe şarkılar söylemeye devam edeceklerini belirtti.

GÖZALTI VE TUTUKLAMALAR

İstanbul’da yapılan düğünlerde Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çeken en az 11 kişi gözaltına alındı. Siirt, Mersin ve Ağrı’da da halay çektikleri gerekçesiyle birçok kişi gözaltına alındı. Siirt’in Kurtalan ilçesindeki düğünle ilgili sosyal medyada yayımlanan görüntüler üzerine dört kişi tutuklandı. Batman ve Siirt’te gerçekleştirilen ev baskınlarında beş kişi gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi. Gözaltına alınan kişiler, "örgüt propagandası" suçlamasıyla karşı karşıya. Siirt Sulh Ceza Mahkemesi, Filiz Taşkesen’e ev hapsi verirken, diğer dört kişi için tutuklama kararı aldı.