Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı? Yeni Doğan Bebek Kaç Saat Uyur? Bebekler Neden Uyumaz?

Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı. Yeni Doğan Bebek Kaç Saat Uyur? Bebekler Neden Uyumaz? Detaylar haberimizde…

BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ NASIL OLMALI?

Uykunun her yaş grubundaki insan için son derece önemli olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bebeklerde de bu durumun önemi bir hayli fazladır. Sağlıklı bir gelişim ve büyüme için bebeklerin uyku düzeni dikkat edilmesi gereken noktalardandır. Buradan hareketle yaş grubuna göre bebeklerin uyku düzenini şöyle sıralayabiliriz:

1 – Yeni, 0-3 aylık bebeklerin günde 14-17 saat uyuması önemlidir. Sık sık beslenmek zorunda olan yeni doğan bebeklerde uyku düzeninin beslenme saatlerine göre düzenlenmesi önemlidir.

2 – 4 ila 11 aylık arasındaki bebeklerin günde 12 ila 15 saat uyumaları önerilir. Geceleri daha fazla uyuyan bu yaş aralığındaki bebeklerin gündüzleri de 2-3 defa kısa uykulara dalmaları sağlıklıdır.

3 – 1 ila 2 yaş arasındaki bebekler için günde 11 ila 14 saat uykunun önemi uzmanlarca kabul görür. Bu yaş aralığındaki bebeklerin aynı saatte uyuyup uyanmasına özen gösterilmesi oldukça önemlidir.

4 – 3 ila 5 yaş arasındaki çocukların günde 10 ila 13 saat uyumaları önerilirken bu yaş gurubundaki çocukların gündüz uykularını bırakmasında bir sakınca yoktur.

bebek2.png

YENİ DOĞAN BEBEK KAÇ SAAT UYUR?

Uyku düzenleri geniş bir aralıkta değişen yeni doğan bebeklerin genel itibarla uyku süreleri 14 ila 17 saat aralığındadır. Bazı bebeklerin 18 ila 19 saat uyuduğu da görülür. Bu durum da son derece normaldir, tıpkı 11 ila 13 saat arasında uyuyan bebeklerin olması gibi. Özetle, 11 ila 19 saat aralığında uyuyan bebeklerin uyku açısından bir problemi olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Bu süreler içinde düzensiz uykuların görülmesi normaldir. Sık uyanıp sık uykuya dalabilirler. Önemli olan bebeğin uyku ortamının sağlıklı ve temiz olmasıdır.

BEBEKLER NEDEN UYUMAZ?

Bebekler ve uyku denince ilk akla gelense bebeklerin uyuma problemleridir. Çok uyuyan bir bebeğin sağlık problemlerinin olabilme ihtimali gibi, uyumayan ya da olması gereken uyku saatinden az uyuyan bebeklerin de sağlık problemleri olabilir. İlk olarak ebeveynlerin bu duruma karşı itidalli davranmaları önemlidir. Genel itibarla bir bebeğin uyumada güçlük çekmesinin altında şunlar yatar:

1 – Gaz sorunu

2 – Diş çıkarma

3 – Karnının aç oluşu

Bunların haricinde soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların sebebi de bebeklerin uyumasına engel teşkil eder. Bu durumun süreklilik arz etmesi halinde derhal bir uzmana danışılması gerekir.