Belirsizlik Kaygısı: Nedir, Neden Olur, Nasıl Başa Çıkılır?

Belirsizlik Kaygısı: Nedir, Neden Olur, Nasıl Başa Çıkılır? Belirsizlik Kaygısı Nedir? Belirsizlik Kaygısı Neden Olur? Belirsizlikle Başa Çıkma Yöntemleri Nelerdir? detaylar haberimizde…

BELİRSİZLİK KAYGISI NEDİR?

Belirsizlik, masum gibi görünen; esasında pek çok kişi için ıstırap yaratan bir sorundur. Karar vermenin güç olduğu anlarda baş gösteren bir durumdur. Geleceğe dair oluşan soru işaretleri belirsizliğin bizatihi kendisidir. Kaygılı bir stres hali olan belirsizlik, çeşitli sorunları içerir. Muğlaklığın bir diğer adı olarak da okunabilir bu terim. Dönem dönem hemen hemen herkesin karşılaşabileceği ya da hayatının bir döneminde en az bir defa karşılaşmış olabileceği gerçeğinden hareketle bu kaygının bertaraf edilmesi için neler yapılabilir? Buna göre Belirsizlik Kaygısı: Nedir, Neden Olur, Nasıl Başa Çıkılır? Belirsizlik Kaygısı Nedir? Belirsizlik Kaygısı Neden Olur? Belirsizlikle Başa Çıkma Yöntemleri Nelerdir? sorularının yanıtlarından bahsetmek önemlidir.
1. Gelecek Hakkında Endişe: Belirsizlik kaygısı yaşayan insanlar, genellikle gelecekte ne olacağı hakkında endişe duyarlar. Bu, iş, sağlık, ilişkiler veya genel yaşam koşulları ile ilgili olabilir.
2. Kontrol Kaybı: Kişiler, belirsizlik karşısında kontrol kaybı hissi yaşayabilirler. Kontrol edemedikleri durumlar karşısında kendilerini savunmasız ve çaresiz hissedebilirler.
3. Negatif Beklentiler: Belirsizlik kaygısı, genellikle en kötü senaryolara odaklanmayı ve olumsuz sonuçları beklemeyi içerir. Bu da stres ve anksiyete düzeyini artırabilir.
4. Fiziksel ve Psikolojik Semptomlar: Belirsizlik kaygısı, baş ağrısı, mide problemleri, uyku bozuklukları gibi fiziksel semptomlara ve aşırı düşünme, dikkat dağınıklığı gibi psikolojik semptomlara yol açabilir.

belirsizlik-kaygisi-1.png

BELİRSİZLİK KAYGISI NEDEN OLUR?

Belirsizlik kaygısı nedir? in açıklamasından sonra bir diğer merak edilen konu başlığı da belirsizlik kaygısı neden olur? başlığıdır. Kişinin kontrolü kaybetmesi ya da kaybedecek olduğuna inanması, gelecek endişesi, negatif senaryolar ve fiziki sağlık sorunlarının tetiklediği belirsizlik kaygısı gibi etmenler; belirsizlikle başa çıkma yöntemleri nelerdir? sorusunu doğurur.

BELİRSİZLİKLE BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Belirsizlik kaygısı nedir? ile belirsizlik kaygısı neden olur? sorularının yanıtından sonra belirsizlikle başa çıkma yöntemleri nelerdir? sorusunun yanıtını da kısaca bir dizi başlıkla ele almak gerekirse şunları sıralayabiliriz:
1 - Bilinçli Farkındalık (Mindfulness) Bu durum anı ve anda olanı kabul etmekle başlar. Sorunların boyutu son derece kötücül veya yaralayıcı da olsa olabildiğince mantığa odaklanmayı eksene yerleştirir.
2 - Kontrol Edilebilir Unsurlara Odaklanma: Şayet kontrol edilmesi imkansızsa, kişinin kontrolü sağlaması mümkün değilse, herhangi ya da konuyla ilişki kontrol edilebilecek kısımlarla ilgilenmek olumlu bir adım olacaktır.
3 - Sağlıklı Yaşam Tarzı: Her müşkül durum için geçerli olan sağlıklı yaşam, elbette bu durum içinde müspet/olumlu etkiler yaratır.
4 - Destek Arama: Uzman olsun olmasın, tecrübeli olsun olmasın her “insan”ın desteğe ihtiyacı olan dönemleri olur. Bunu kabul edip her türlü yapıcı desteğin peşine düşmek önemlidir. Dipnot: Destek kisveli manipülasyonlar hariç.
5 - Pozitif Düşünme ve Yeniden Çerçeveleme: Zor olsa da, pozitif düşünme pek çok sorunun bertaraf edilmesine etkendir. Olumsuz durumları yeniden değerlendirebilecek, objektif olarak değerlendirmeyi önceleyen tutumlar fayda sağlayacaktır.