Boy Kilo Endeksi Nasıl Hesaplanır? Kilo Nasıl Hesaplanır

Boy Kilo Endeksi Nasıl Hesaplanır? Kilo Nasıl Hesaplanır
Beden sağlımız açısından önemli bir veri olan boy kilo endeksinin nasıl hesaplandığı bir çok vatandaş tarafından merak ediliyor. Boy kilo endeksi nedir? Boy kilo endeksi nasıl hesaplanır? İşte yanıtı...

Sahip olduğunuz vücut yağ miktarını tahmin etmek için boy ve kilo ölçümlerinden elde edilen verilerin kullanıldığı tıbbi bir tarama aracına vücut kitle endeksi veya bir başka deyişle boy kilo endeksi adı verilir. Özellikle düzgün spor yapan bir çok kişi bu oranı nasıl hesaplayacağını merak ediyor.

Boy kilo endeksinizi bu hesaplama aracını da kullanarak kolaylıkla hesaplayabilirsiniz.

dis-macunu-8.png

BOY KİLO ENDEKSİ NASIL HESAPLANIR?

Boy kilo endeksinizi bulmak için vücut ağırlığınızı boyun karesine bölerek hemen hesaplayabilirsiniz.

Örnek verecek olursak, 70 kilo vücut ağırlığında, 1.70 boyunda bir kişinin boy kilo endeksi 24,2’dır. Yüksek vücut kitle indeksi, mutlaka bir sağlık sorunu yaşandığı anlamına gelmezken, bu oran hesaplanırken aşağıdaki faktörlerin mutlaka hesaba katılmalıdır.

dis-macunu-7.png

- ETNİK KÖKEN VE GENETİK FAKTÖRLER:

Kişinin hangi etnik kökenden olduğu ve genetik faktörlerin kas kütlesi üzerindeki etkisi vücuttaki yağ oranının boy kilo endeksi ile doğru şekilde hesaplanmamasını sağlayabilir.

dis-macunu-9.png

- KAS KÜTLESİ:

Düzenli spor yapan kişiler, daha az yağ kütlesine sahip olmak ister ve buna egzersiz yaparlar. Boy kilo endeksi, vücut ve boyun birbirine oranlanarak hesaplandığı için kilonun ne kadarının yağ ne kadar kas olabileceğini net şekilde ortaya çıkarmaz. Sporcuların kilosu daha yüksek çıksa dahi vücudundaki yağ oranı düşük olabilir.

dis-macunu-10.png

- VÜCUT TİPİ:

Boy kilo endeksi, bel çevresini kapsamaz. Kilolu vücut tipine sahip olan iki farklı kişinin kilosu ve boyu ölçülerek aynı endeks oranı elde edilebilir.

Tüm bu faktörlerin boy kilo endeksi sonucunu güvenilemez hale getirdiği soru işaretini akıllara getirebilir. Ancak endeks, tüm dünyadaki sağlık otoritelerince kabul gören basit ve hızlı bir hesaplama aracıdır. Bundan dolayı sağlıklı bir yaşam için sık sık vücut kitle indeksinizi kontrol edebilir ve genel sağlık durumunuz hakkında ipuçları elde edebilirsiniz.

dis-macunu-11.png

VÜCUT KİTLE ENDEKSİ KAÇ OLMALI ?

Dünya Sağlık Örgütü, boy kilo endeksi sonuçlarını 20 yaşın üzerindeki yetişkinler için 6 farklı şekilde sınıflandırır. İşte o sıralama:

18.5’in altında: Zayıf

18.5 – 24.9 arasında: Normal Kilo

25.0 – 29.9 arasında: Fazla Kilolu

30.0 – 34.9 arasında: 1. Derece Obez

35.0 – 39.9 arasında: 2. Derece Obez

40.0 ve üzeri: Morbid Obez