Bozcaada Caz Festivali, bu yıl da caz tutkunlarını büyüleyecek unutulmaz bir müzik şölenine ev sahipliği yapıyor

Bozcaada Caz Festivali, bu yıl da caz tutkunlarını büyüleyecek unutulmaz bir müzik şölenine ev sahipliği yapıyor
Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından gelen usta sanatçılar, Bozcaada’nın eşsiz atmosferinde sahne alacak.

Hem tanınmış ve sevilen müzisyenler hem de caz dünyasına yeni adım atan yetenekler, Bozcaada’da müzikseverlere unutulmaz anlar yaşatmaya hazırlanıyor. Bu yılın festival programı, müziğin evrensel dilinde birleşen sanatçıların, festivalin ruhunu yansıtan eşsiz performanslarıyla taçlanacak.

ALFA MIST (UK)

alfa-mist-post-2048x2048.webp

Alfa Mist, beşinci albümü Variables‘da yolculuğunu keşfederek büyük grup swing, boom-bap ritimleri ve duygusal melodileri harmanlıyor. Bu albüm, onun en ifade dolu eseri olup, kendine özgü duygusal piyano ezgileri, sezgisel ritimler ve caz doğaçlamaları içeriyor. Albümde öne çıkan şarkılar arasında “Foreword,” “Borderline” ve “BC” bulunurken, Kaya Thomas-Dyke ve Bongeziwe Mabandla gibi sanatçılarla iş birlikleri de yer alıyor.

2015’teki çıkışından bu yana, Alfa İngiltere müzik sahnesinde kendine özgü bir ses olarak tanındı ve hip-hop’tan neo-klasik müziğe kadar farklı türlerde eserler verdi. Variables albümü, onun köklerine dönüşünü ve tempolu ritimleriyle canlı performans enerjisini gösteriyor, ki bu da ABD’de sold-out olan konserleri ve Londra’daki Barbican’daki konseriyle öne çıkıyor.

Alfa’nın yaratıcılığı, sık sık yayınladığı projeler ve Jamie Leeming gibi sanatçıları destekleyen plak şirketi Sekito’da kendini gösteriyor. Ayrıca Are We Live podcast’ini Barney Artist ve Jordan Rakei ile birlikte sunuyor. Alfa için müzik, sürekli yeni cevaplar aradığı bir yolculuk olup, biz dinleyiciler olarak onun bu duygusal yolculuğunu dinleme şansına sahibiz.

ANIKA NILLES / NEVELL (DE)

n.webp

Nevell, Alman ödüllü davulcu ve besteci Anika Nilles tarafından kurulan bir grup. Anika, son olarak birçok Grammy ödüllü İngiliz gitar efsanesi Jeff Beck ile dünya çapında turlar düzenledi. Kariyerine 2013 yılında YouTube’da kendi müziğini sergileyen videolarıyla milyonlarca izlenme alarak başladı. Enerjik, melodik ve müzikal olarak yetenekli çalmasıyla tanınan Anika, grubu Nevell ile şehir cazı, modern funk ve progresif ögeleri yenilikçi bir şekilde harmanlayarak seyircilerine unutulmaz bir gösteri sunuyor. Grup, sahnede oynak, müzikal bir diyalog içerisinde bestesel sürprizlerle dolu enstrümantal bir yolculuğa çıkartıyor.

“Gerçekten özgün bir projeye, başkalarını kopyalamayan besteler ve düzenlemelerle nadiren rastlanır – kendi tarzları ve atmosferleri var.” (Jazz-Fun Magazine)

BOZCADA ENSEMBLE (ADEM GÜLŞEN, ALPER YILMAZ, ANIL ŞALLIER, BARIŞ DOĞUKAN YAZICI, MONIKA BULANDA, ÖNDER FOCAN)

be.webp

Festivalin yıllardır sürdürdüğü bir gelenek olan Bozcaada Ensemble, bu yıl festivalin temasıyla birleşerek ‘köklerden göklere’ adıyla, kuşaklar arası müzisyenleri ağırlıyor! Önder Focan, Barış Doğukan Yazıcı, Monika Bulanda, Adem Gülşen, Alper Yılmaz, Anıl Şallıel’in buluşmaları için festival komitesi şimdiden çok heyecanlı.

CENK ERDOĞAN TRIO

ce.webp

1979’da İstanbul’da doğan Cenk Erdoğan, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde müzik kompozisyonu okudu. 2008’de “İLE” adlı ilk albümünü çıkardı ve Çağan Irmak’ın “Issız Adam” filmi için yaptığı müzikle Yeşilçam “2009 Yılının Soundtrack’i” ödülünü kazandı.

Cenk Erdoğan Trio ile 2009’da İstanbul ve Akbank Caz Festivallerinde sahne aldı. Ayrıca “Çark” albümünü kaydetti ve çeşitli festivallerde performans sergiledi. 2010’da “Turkophony all stars” grubunda Trilok Gurtu ve Dominique di Piazza gibi isimlerle, 2011’de ise Dave Weckl ve diğer tanınmış müzisyenlerle çalıştı.

2014’te www.fretlessguitarlessons.com‘u başlattı ve solo albümü “Kara Kutu“yu yayımladı. 2015’te Vestel’in yarışmasında “VENÜS” akıllı telefonu için zil sesleri besteledi. 2016’da “Rachmaninov Anatolian Project” albümünde yer aldı ve Sezen Aksu ile “Sezenli Yıllar” projesinde çalıştı.

2017’de Mehmet İkiz ile “Lahza” projesini sundu, 2018’de solo albümü “Fermata”yı yayımladı. 2019’da Interna​tional Guitar Night projesiyle turneye çıktı ve 2021’de “Arıyorum Hala” albümünü yayımladı. Jim Kimo West‘in “More Guitar Stories” albümündeki katkıları nedeniyle Grammy Ödülü kazandı.

2023’te ise bariton perdesiz gitarla hazırladığı “Ara” albümüyle müzikal yolculuğuna devam ediyor.

CHILDPLAY

cp.webp

İstanbul merkezli müzik yapımcısı/DJ.

Childplay’in müzikal yolculuğu, tutkunun, yeniliğin ve hayranlığın kalıcı gücünün bir kanıtı.

Minimalizme olan bağlılığı, teknolojik evrimi kucaklaması ve elektronik müzik sahnesine yaptığı katkılar, onu endüstride ilgi çekici bir figür yapıyor.

Küresel müzik topluluğunun bir parçası olmak, Childplay’in çalışmalarını zenginleştirdi, müzikal tutumunu ve sürekli değişen müzik dünyasını şekillendirdi.

DENİZ TAŞAR

dt.webp

Deniz Taşar, kendine has vokal tarzı ve ses rengiyle Türkiye’deki caz vokaline yeni bir soluk getiren, cazın sınırlarını genişleten ve yeni albümüyle kendi pop müzik tanımını yapan bir şarkıcı, şarkı yazarı ve multidisipliner sanatçıdır.

Müzik kariyerine Robert Kolej orkestrasında vokalist olarak başlayan Taşar, Yıldız Teknik Üniversitesi İletişim Tasarımı Bölümü’nden mezun oldu. 2013 yılında Nardis Genç Caz Vokal Yarışması’nda birinci oldu ve Akbank Caz Festivali’nin JAmZZ yarışmasında En İyi Yorum ödülünü kazandı. 2015’te Uykuda Bir Bulut adlı ilk solo albümünü yayımladı ve 2016’da Songs From A Breeze adlı projeyle Chapter One albümünü çıkardı.

2019’da “Onu Ona Ona Onu” adlı şarkısını yayımladı ve 2020’de ikinci albümünün ilk single’ı “Uzaktan”ı dinleyicilerle buluşturdu. 2021’de Pişman Olunmayan Dünler adlı ikinci solo albümünü yayımladı.

Kendi plak şirketi SOLAS Records’tan yayımlanan ve Spotify’ın ‘Easy Jazz’ ve ‘Fresh Finds Jazz’ listelerine giren “I’m the Sky, I’m the Earth” ve “This Time, This Sight” adlı parçaları, hip-hop iş birliği “Jump Out the Loop” ve Disney+ dizisi Dünyayla Benim Aramda için yazdığı “Reunite” ve “Burn” de diğer eserleri arasındadır.

Deniz Taşar, Mart ayında “Söyle Deniz” ve Nisan ayında “Damlaya Damlaya” adlı parçalarını, ardından Mayıs ayında üçüncü albümünü dinleyicilerle buluşturdu.

GIRLS IN AIRPORTS (DK)

g.webp

Girls in Airports, İskandinav cazı, indie rock ve dünya müziği etkilerini birleştiren benzersiz bir tarza sahip. Bu Danimarkalı grup, caz, indie ve kentsel folk’u etkileyici melodiler ve dans edilebilir ritimlerle harmanlayarak dikkat çekici bir ses yaratıyor. Danimarka’nın en yaratıcı dört müzisyeninden oluşan grup, Avrupa’nın en canlı deneysel topluluklarından biri olarak biliniyor ve etkileyici canlı performansları ile tanınıyor. 2009 yılında kurulan grup, yedi albüm çıkardı ve Çin, Brezilya, ABD ve Avrupa’da turne yaptı.

“Grubun müziği, hem kentsel hem de eski, ulusal ve uluslararası, modern ve geleneksel olmayı başarıyor. […] Tamamen yeni bir ses tanıtıyor.” – All About Jazz

“Bir vahşi orman gibi, müzik yaşamın renkli çeşitliliğini yansıtıyor, ancak yine de bir birlik duygusunu koruyor. […] Zamansız bir doğal güzellik anı.” – Jakob Bækgaard, All About Jazz

“Grubun nefessizliği ve doğal içgüdüsü, bazı grupların ciddi yaklaşımlarından ferahlatıcı bir değişiklik sunuyor… Umarım yakında caz kulübü sahnelerine geri dönerler.” – Jazzwise UK

KLEIN (LU)

kl.webp

Lider olarak Jerome’un “KLEIN” adını verdiği projesi, kontrastlar alanına dalarak dinleyicileri, etereal ile kasvetli arasında salınan detaylı bir atmosfere sokuyor. Melankolik tonlara olan eğilimiyle, besteleri karmaşık müzikal manzaralarda geziniyor ve içsel düşünce ile derinlik hissi uyandırıyor.

“KLEIN” etiketi altında Jerome, 2019’dan bu yana iki beğenilen albüm yayımladı ve Fransa, Almanya, Belçika, Kanada, Hindistan, Güney Kore, Laos, Ukrayna, Slovenya, Estonya gibi ülkelerde geniş çaplı turnelere çıktı.

Sonic keşif yolculuğuna devam eden Jerome Klein, 2025 ortalarında yeni bir albüm yayınlamayı planlıyor ve yine büyüleyici müzikal yenilikler ve ifadeler sunmayı vaat ediyor.

KRAAK & SMAAK LIVE (NL)

ks.webp

Kraak & Smaak, Oscar de Jong, Wim Plug ve Mark Kneppers’dan oluşan güçlü bir müzik grubudur. Şık performansları ve olağanüstü stüdyo çalışmaları ile tanınmışlar. İlk albümleri Boogie Angst ile dikkat çekti ve Avrupa’nın büyük festivallerinde sahne aldılar. İkinci albümleri Plastic People‘daki “Squeeze Me” şarkısı, uluslararası başarılarını pekiştirdi ve Glastonbury gibi prestijli etkinliklerde performans sergilediler.

Albüm serileri Electric Hustle, Chrome Waves, Juicy Fruit ve son olarak Pleasure Centre ile büyük ilgi gördüler. COVID-19 döneminde de aktif olarak remixler ürettiler ve Scirocco adlı EP’yi yayımladılar.

2023’te 20. yıllarını kutlayan grup, bu dönemde kapsamlı bir derleme albüm çıkaracak ve eski parçalarından taze remixler yayınladı.

“KLEIN” etiketi altında Jerome, 2019’dan bu yana iki beğenilen albüm yayımladı ve Fransa, Almanya, Belçika, Kanada, Hindistan, Güney Kore, Laos, Ukrayna, Slovenya, Estonya gibi ülkelerde geniş çaplı turnelere çıktı.

Sonic keşif yolculuğuna devam eden Jerome Klein, 2025 ortalarında yeni bir albüm yayınlamayı planlıyor ve yine büyüleyici müzikal yenilikler ve ifadeler sunmayı vaat ediyor.

LEON PHAL (FR)

lff.webp

Saksafonist Léon Phal’ın ikinci albümü “Stress Killer,” gece kulübü ve caz kulübü kültürleri arasındaki alanı keşfediyor. 2021’de çıkan ilk albümü “Dust From Stars”ın ardından, bu LP geleneksel caz enstrümanlarıyla hazırlanmış ve Arthur Alard, Rémi Bouyssière, Gauthier Toux ve Zacharie Ksykowski’yi içeren bir beşli ile birlikte sunulmuş.

Albümün single’ı “Fuck Yeah,” Detroit techno ve Chicago deep house etkilerini bir araya getiriyor. “Idylla” parçası K.O.G. ile, “Balanced Action” ise Léon’un saksafonunu ve Zacharie’nin trompetini sergiliyor. “Something Inside,” Lorine Chia’yı içeriyor ve “Stress Killer,” yükseltici bir kanca sunuyor. Kapanış parçası “Clarity,” nostaljik bir ilerleme sağlıyor.

Phal’ın çalışmaları gece kulübü enerjisini caz ile harmanlayarak, elektronik etkilerine rağmen insaniliğini koruyor.

ÖNER KARAÇUHA QUARTET

k.webp

Öner Karaçuha Quartet, ilk iki teklisi ‘Root’ ve ‘Body’i 2020 yılında çıkarmıştır. Yine prodüktörlüğünü Öner Karaçuha’nın yaptığı ‘Unutma’ adli üçüncü teklisini ise Kamil Hajiyev ile feat yaparak Mukos Records etiketiyle 2021 yayınlamıştır.

Bestelerinin yanı sıra özgün bir anlatım ile aranjeler kurgulayan, modern bir sound içinde alternatif caz tınıları taşıyan; dinamik, tansiyonlu ve akışkan bir performans sunan Öner Karaçuha Quartet, keyboard & synthte Çağkan Irmak Koç, bas gitarda Enver Ferah, trompette Oğuz Can Bilgin ve davulda Öner Karaçuha’dan oluşmakta.

Öner Karaçuha Quartet, yakın bir zamanda yayınlayacakları “A New Era Begins” albümüyle Bozcaada caz festivaline konuk oluyor.