Dünyada sadece Tunceli'de yetişen o bitki tehlike altında

Dünyada sadece Tunceli'de yetişen o bitki tehlike altında
Halk arasında Pülümür Çarşağı olarak bilinen dünyada sadece Tunceli bölgesinde yetiştiği tespit edilen Mattiastrum pulumurense, bilim insanları tarafından inceleme altına alındı.

2017 yılndan bu yana Tunceli'nin Pülümür ilçesinde bitki türlerinin tespiti amacıyla çalışmalar yürütülüyor. Dünyada sadece Tunceli'de yetiştiği tespit edilen Pülümür Çarşağı bitkisinin tehlike altında olduğu öğrenilirken, çok küçük bir alanda yetiştiği biliniyor.

ekran-goruntusu-2024-08-06-145153-iwxv.webp

Oda Tv'nin haberine göre, bitkinin tespiti çalışmalarında yer alan Munzur Üniversitesi Tunceli Meslek Yüksekokulu Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik bölümünden Doç. Dr. Mehmet Yavuz Paksoy, söz konusu bitkinin tehlike altından olduğuna dikkat çekerek, "Şampaşakaraderbent bölgesinde step diyebileceğimiz bölgede Karagöz Köyü'nde ise taşlık, çalılık steplerde yayılışı var. Popülasyonu aşırı zengin değil. Küçük taş ve kaya parçalarının arasında öbek oluşturan küçük popülasyonlar mevcut. Toprak maden toprağı olarak kullanılacağından bitkimizin nesli tehdit altındadır. Bu yüzden bitkiyi koruma altına alabilecek faaliyetler yapılmalıdır" dedi.