Dünyanın En İyi Dans Eden Ülkesi Hangisi?

Dünyanın En İyi Dans Eden Ülkesi Hangisi?
Dans, insanlık tarihiyle yaşıt sanatlardan biri. Her toplumun dansları da nevi şahsına münhasır. Peki, dünyanın en iyi dans eden ülkesi hangisi?

DÜNYANIN EN İYİ DANS EDEN ÜLKESİ

dans1.png

Bu sorunun net ve kısa yanıtı belli. Böyle bir ülke yok. Dünyanın en iyi dans eden ülkesi genel bir başlıktır ve mutlak değeri olmayan bir yanıta sahip olduğu için özellikli olarak bu soruya direkt “şu ülkedir” diyerek yanıt vermek yanlış olur ancak bu soruyu şöyle revize edebiliriz. Bu yıl dünyanın en iyi dans eden ülkesi hangisi? Bu sorunun doğması için de dünya ülkeleri kendi aralarında bir dans müsabakası ve/veya yarışması yapmış olmalıdır. Sanatın muhtevasında bir yarış söz konusu olmadığı için de bu soru dikkate alınabilecek bir soru olamaz ancak dans aynı zamanda federasyonu olduğu için spor olarak da geçer. Her ne kadar dansın spor değil, spor etkisi olan bir sanat türü olduğunu bilmek gerekse de spor müsabakası olarak değerlendirilen dans yarışmalarında bu sorunun türevlerine belli yanıtlar aranabilir.

dans3.png

Örneğin Türkiye’de Dans Sporları Federasyonu vardır. Federasyon bünyesinde sportif salsa, serbest stil, breaking, halk oyunları gibi alanlar mevcuttur. Bu alanlar da kendi aralarında çeşitli müsabakalar düzenlerler. Müsabaka sonunda “en iyi” kavramına hizmet eden sonuçlar elde edilir. Bu da bir bakıma dünyanın en iyi dans eden ülkesi sorusunun ülke bazındaki dans yarışmalarından hareketle yanıtına örnek teşkil edebilir ancak dansın bir yarışma biçimi olması doğru değildir. Spor olarak değer gördüğü durumu da, pek çok sanatçı dansçı tarafından kabul görmez çünkü örneğin; dans bölümleri üniversitelerin spor bölümlerinde, beden eğitimi ve spor yönetimi bölümlerinde vd. yer almaz. Aksine Üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakülteleri'nde ve Konservatuarlarında yer alır. Üniversitelerin dans bölümleri de modern dans, bale, halk oyunları gibi bölümlerden oluşur ve buralara yetenek sınavlarıyla giriş yapılır.

Bu bilgilerden hareketle en iyi dans eden ülkeler yanıtını irdelemekten ziyade tüm toplumların kendilerine has danslarının çok önemli olduğunu vurgulamak gerekir çünkü bir toplumu antropolojik olarak değerlendirmek için danslarını incelemek o toplum hakkında genel bir kanıyı çağrıştırır.

Son söz olarak, dans etmeyi bilmemek diye bir şey olmadığını bilmenin gücüyle herkes ister ayakta olsun ister oturarak ister yatarak, dansla hemhal olmalı; dansı, hayatının bir parçası haline getirmelidir.

Sanatla kalın…