Hamile kadında fark edildi: İşte yeni kan grubunun ismi!

Hamile kadında fark edildi: İşte yeni kan grubunun ismi!
Bilim insanları tarafından 50 yıllık gizem çözüldü ve yeni bir kan grubu keşfedildi.

İngiltere'deki bilim insanlarının yürüttüğü kapsamlı araştırmalar sonucunda yeni bir kan grubu keşfedildi.

Sciencealert'in haberine göre; İngiltere Ulusal Sağlık Servisi hematologlarından Louise Tilley, yaklaşık 20 yıllık araştırmalarının sonunda bu başarıyı elde ettiklerini belirtip "Bu yeni kan grubu sistemini nihayet ortaya koymak, nadir ancak önemli hastalara en iyi bakımı sunabilmek adına büyük bir başarıdır" dedi.

Picture background

20. yüzyılın başlarında kan grubu sistemleri keşfedildi. Ancak 2022 yılında tanımlanan Er kan sistemi gibi son yıllarda keşfedilen kan grupları, yalnızca az sayıda insanı etkiliyor. Yeni keşfedilen MAL kan grubu da bu nadir sistemlerden biri olarak tanımlanıyor.

Picture background

MAL KAN GRUBUNUN KEŞFEDİLME HİKAYESİ

Tilley ve ekibi, 1972'de hamile bir hastanın kanında AnWj antijeninin yüzde 99,9'luk bir çoğunlukta eksik olduğunu keşfetti. Bu antijen, miyelin ve lenfosit proteinlerinde bulunduğundan, araştırmacılar bu yeni keşfi MAL kan grubu olarak adlandırdı.

Picture background

MAL genlerinin her iki kopyasında mutasyon bulunan bireyler AnWj-negatif kan grubuna sahip oluyorlar, bu da hamile hastadaki duruma benziyor. Araştırma ekibi, bu nadir kan grubuna sahip üç başka hastayı daha belirledi, ancak bu hastalarda mutasyon bulunmadı. Bu, bazı durumlarda kan hastalıklarının da antijenin baskılanmasına neden olabileceğini ortaya koyuyor.

YENİ KAN GRUPLARININ ÖNEMİ

MAL proteini, hücre zarlarının stabil kalmasında ve hücre içi taşımada hayati bir rol oynuyor. Önceki araştırmalar, AnWj antijeninin doğuştan mevcut olmadığını, doğumdan kısa bir süre sonra ortaya çıktığını göstermişti.

Araştırmaya katılan AnWj-negatif hastalar aynı mutasyonu paylaşırken, başka bir hücresel anormallik veya hastalık ile ilişkilendirilmedi.

Artık bu genetik işaretleyiciler tanımlandığına göre, hastaların negatif MAL kan grubunun kalıtsal olup olmadığını veya baskılanmaya mı bağlı olduğunu test etmek mümkün olacak. Bu, bazen altta yatan başka bir tıbbi sorunun işareti olabilir.

Bu nadir kan grubu özellikleri hastalar üzerinde yıkıcı etkilere sahip olabilir. Ancak bu tür durumları anlamak, daha fazla hayat kurtarmak için kritik bir adım olacaktır. Araştırmanın sonuçları, Blood dergisinde yayımlandı.