İBB olası Marmara depreminde İstanbul'un en fazla etkilenecek riskli bulunan ilçelerini sıraladı!

İBB olası Marmara depreminde İstanbul'un en fazla etkilenecek riskli bulunan ilçelerini sıraladı!
İstanbul'u etkilemesi beklenen olası büyük Marmara depremi için uzmanlar her geçen gün uyarılarda bulunmaya devam ederken İstanbul Büyükşehir Belediye'si depremden en fazla etkilenecek ilçelerin nelereler olduğunu açıkladı.

İstanbul'da büyük bir felakete yol açacağı yönünde uzmanlar tarafından uyarılarda bulunulan olası Marmara depremi için hazırlıkların yetersiz kaldığı söylenirken İstanbul Büyükşehir Belediye'sinden konuya ilişkin açıklamalar geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, Ekol TV'de beklenen büyük Marmara Depremi hakkında açıklamalarda bulundu.

Uzmanlarında her fırsatta belirttiği gibi yaşanacak büyük bir depreme İstanbul'un hazırlıksız olduğunu belirten Yün, şehir genelindeki 1 milyon 200 bin konutun 850 bininin 2000 yılı öncesinde yapıldığını ve İstanbul'un yapısının çok eski olduğunu söyledi.

Kentsel Dönüşüm Yasasının ardından başlatılan çalışmaların eksik kaldığına değinen başkan, Kentsel dönüşüm yasası ile 12 yılda yenilenen bina sayısının 92 bin olduğunu belirtirken "850 bin ile 92 bini yan yana koyduğunuzda yüzde 12-13'lük bir yenilenme demek. Bu sayılarla İstanbul depreme hazır diyemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda deprem çalışmaları kapsamında hasar alacak bina tespitine ilişkin açıklamada bulunan Murat Yün, "Hem zemin hem yapı stoğunu birlikte değerlendirdiğimizde; çeşitli matematiksel yazılımlarla bir deprem hasar tahmini yaptık. 7.5 ve üzeri bir depremde yaklaşık 200 bin civarı binanın ağır hasar alacağını ya da yıkılacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

"3 MİLYON İNSAN EVSİZ KALABİLİR"

Söz konusu hasarın yaşanması durumunda 3 milyon insanın barınma sorunu yaşayacağını söyleyerek olayın ciddiyeti ve aciliyetini gözler önüne serdi.

EN FAZLA ETKİLENECEK İLÇELER...

En riskli ilçelerden de bahseden Yün, Marmara Denizi'ne yakın ve şehrin güneyindeki ilçelerin daha büyük risk altında olduğunu söyledi. Yün, riskli ilçeler hakkında "Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Esenyurt, Silivri… Aslında Fatih’ten Silivri’ye kadar olan hattan bahsedebiliriz" ifadelerini kullandı.

Zemin açısından İstanbul'un kuzeyinin daha sağlam olduğunu vurgulayan Yün, "Başakşehir, Arnavutköy, Çatalca, Sarıyer, Beşiktaş gibi yerlerde zemin daha sağlam" dedi.